Vietnam wil Zuidoost-Azië terugbrengen naar het WK

ZUIDOOST AZIË:- In 1938 verscheen Indonesië, toen nog een kolonie die bekend stond als Nederlands-Indië, op het WK. Sindsdien is Zuidoost-Azië, een voetbalminnende regio van 650 miljoen mensen ingeklemd tussen India in het westen en China in het oosten, nog niet teruggekeerd op het wereldtoneel.

Terwijl andere kleinere Aziatische landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit, een rol hebben gespeeld in de WK-finale, is niemand in de buurt gekomen van de meer enthousiaste en dichtbevolkte ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) voetbalregio. Zuid-Korea en Japan hebben regelmatig geprofiteerd van supersterren, maar geen enkele Zuidoost-Aziatische speler is ooit in de grote Europese competities verschenen.

Een van de katalysatoren voor verandering zou kunnen zijn dat een land uit de regio zich kwalificeert voor het WK en profiteert van het platform dat het biedt. Vietnam wil dit in 2022 bereiken terwijl het zich voorbereidt om voor het eerst in de laatste ronde van de WK-kwalificatiewedstrijden te verschijnen.

Het begint allemaal op 2 september met een uitdagende reis naar Saoedi-Arabië. De Gold Stars zullen worden toegejuicht door miljoenen fans thuis en zullen door velen in de wijdere regio worden gezien.

“Ik heb vrienden uit Thailand, Singapore en Maleisië die me vertellen dat de mensen daar om voor de hand liggende redenen van rivaliteit niet echt voor Vietnam zullen juichen”, vertelde Dzong Lee, de voormalige CEO van de Vietnamese profclub Vu Hin, aan DW. “Over het algemeen zullen ze echter uitkijken naar wat Vietnam kan doen.”

“Terwijl Thailand in het verleden aandrong op WK’s en Vietnam nu, denk ik meestal, hebben we vertrouwd op bepaalde groepen generatietalent, in plaats van het voetbal in het algemeen te ontwikkelen.”

Het vermogen is niet genoeg, volgens Steve Darby, een voormalig coach van het Vietnamese vrouwenteam die in Maleisië, Thailand en Singapore heeft gewerkt. De Engelse manager wijt de mislukkingen uit het verleden deels aan degenen die het spel leiden.

“Er is een slechte planning en voorbereiding,” zei Darby. 

“Indonesië, met een bevolking van 250 miljoen, moet een macht zijn, maar ze hebben een chaotische regering.”

Naast slecht leiderschap zijn er ook voorbeelden van flagrante politieke inmenging en corruptie. In Maleisië komen de politici met het territorium. Ondanks de geruchten over de privatisering van clubs, worden de meeste teams nog steeds gefinancierd en geleid door deelstaatregeringen en lokale politici.

Het meest succesvolle team van Thailand, Buriram United, opgericht door Newin Chidchob in 2009, is een van de grootste namen in de Thaise politiek.

Het WK 2026 dat in Noord-Amerika wordt gehouden, wordt uitgebreid van 32 teams naar 48 teams, en de automatische toewijzing aan Azië zal naar verwachting verdubbelen tot acht. Dit betekent dat Zuidoost-Azië de terugkeer van het WK in 2026 kan verwachten.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Redactie
Bron: Curaçao News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!