Vietnam en Thailand overwegen vorming van een ‘rijstkartel’ – dat is slecht nieuws voor consumenten

ZUIDOOST AZIË :- De rijstgiganten Thailand en Vietnam willen samen de prijs van rijst verhogen. Volgens de Thaise regering moet de maatregel het inkomen van boeren laten stijgen en hun internationale onderhandelingspositie verbeteren. Gelet op het belang van de twee landen voor de wereldwijde markt, is de mogelijke maatregel slecht nieuws voor miljarden mensen.

De Thaise regeringswoordvoerder, Khun Thanakorn Wangboonkongchana laat weten dat het doel van de besprekingen tussen de landen tweeledig is. “We willen de prijs van rijst verhogen om het inkomen van boeren te laten groeien, alsook hun onderhandelingspositie op de wereldwijde markt te verstevigen. De afgelopen twintig jaar is de prijs laag gebleven, terwijl de productiekosten alleen maar zijn toegenomen.”

Gelet op het belang van Vietnam en Thailand voor de wereldwijde markt, is de mogelijke maatregel slecht nieuws voor miljarden mensen – helemaal omdat de timing samenvalt met de door de oorlog in Oekraïne flink gestegen prijs voor tarwe.

Volgens de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw kampen zowel Thailand als Vietnam dit jaar niet met een tekort aan rijst. Net als in veel andere landen is de inflatie echter wel sterk gestegen. Hierdoor staan de leiders onder druk om de klap voor de eigen burgers te verzachten. In Thailand en Vietnam is respectievelijk 30 en 40 procent van de bevolking werkzaam in de landbouw.

In Thailand zweven de consumentenprijzen rond een recordhoogte. In april bedroeg de inflatie op jaarbasis 4,7 procent. In Vietnam schommelt de inflatie rond een kleine 3 procent. Of een ‘rijstkartel’ de inflatie in beide landen kan bestrijden, of juist protectionistische maatregelen van andere landen uitlokt, is onduidelijk.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Chaiwat Subprasom
Content: Huileng Tan
Bron: businessinsider.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!