Verdachte van de moord in Phuket op een Indiase gangster in Canada gearresteerd 

THAILAND:- Thaise openbare aanklagers hebben gisteren de Canadese autoriteiten bedankt voor het opsporen en arresteren van één van de twee gewapende mannen die vermoedelijk achter de moord op een Indiase gangster in Phuket begin deze maand zaten.

Khun Prayut Phetkhun, de plv.  woordvoerder van het Kantoor van de procureur-generaal, het OAG, hield gisteren een persconferentie om aan te kondigen dat de 36-jarige verdachte Mathew Leandre Ovide Dupre, op 20 februari in Alberta, Canada was gearresteerd.

De vermeende schutter zit nu in hechtenis op bevel van de rechtbank van Alberta in afwachting van een beslissing over het uitleveringsverzoek van Thailand.

Dupre is naar verluidt één van de twee schutters die Jimi Sandhu alias “Slice” op 4 februari om ongeveer 22.30 uur in Phuket doodschoten. Sandhu, een Indiase gangster met een lang strafblad, werd doodgeschoten op de parkeerplaats van zijn villa aan het strand van Rawai in het hoofddistrict van Phuket.

De politie identificeerde de twee schutters later als Gene Karl Lahrkamp en Matthew Dupre, beide 36 jaar oud, en maakte dat dat Mr. Sandhu in 2016 uit Canada was gedeporteerd.

Op de gisteren gehouden persconferentie waren ook khun Jumpol Phansamrit, directeur van de afdeling Internationale Zaken en senior officier van justitie, khun Indranee Sumawong aanwezig.

Jumpol vertelde tegen de pers dat de Koninklijke Thaise Politie het arrestatiebevel op 15 februari naar de OAG had gestuurd met het verzoek om uitlevering van Dupre.  Hij zei dat de openbare aanklagers onmiddellijk aan de zaak begonnen te werken omdat het een openbaar misdrijf was dat verband hield met internationale gangsters.

De officieren van justitie hebben vervolgens met hulp van het anti-transnationale misdaadnetwerk van de United Nations Office on Drugs and Crime contact opgenomen met de uitleveringsafdeling van de Canadese officieren van justitie.

Hij zei dat de Canadese zijde een formeel verzoek nodig had op grond van het Siam-Groot-Brittannië-verdrag van 1911, aangezien Canada nog steeds deel uitmaakt van het Britse Gemenebest.

Op 16 februari ontmoetten Thaise openbare aanklagers hun Canadese collega’s om erachter te komen welk bewijs nodig was om Dupre te arresteren.

Het Thaise vervolgingsteam reisde vervolgens naar Phuket om bewijs te verzamelen, en het OAG gaf groen licht om het op 17 februari naar Canada te sturen.

De Canadese procureur-generaal keurde het verzoek tot aanhouding van Dupre goed en riep de autoriteiten van Alberta op om een ​​aanhoudingsbevel voor de verdachte aan te vragen.  Dupre werd drie dagen later gearresteerd.

 Indranee zei dat de snelle arrestatie mogelijk was dankzij de coördinatie tussen verschillende partijen die de klok rond werkten.

‘Het OAG wil de uitleveringsafdeling van het Canadese ministerie van Justitie, de openbare aanklagers van Alberta, de Canadese politie en het VN-bureau voor drugs en misdaad bedanken voor de arrestatie”, zo vertelde khun Indranee.

Ze voegde eraan toe dat openbare aanklagers een formeel uitleveringsverzoek naar de rechtbank van Alberta zullen sturen en dat het uitleveringsproces één of twee jaar kan duren.

Jumpol voegde eraan toe dat de Canadese autoriteiten informatie hebben verstrekt over de tweede verdachte, maar dat deze informatie voorlopig moet worden achtergehouden.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties:  The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!