Varkenshouders in Thailand eisen dat de regering de strijd aangaat tegen de import van illegaal varkensvlees

BANGKOK:- De Thaise vereniging van varkenshouders gaan een gesprek aan met de minister van Landbouw en Coöperaties, Khun Thamanat Prompow, om de inspanningen te bespoedigen om illegaal geïmporteerde varkenskarkassen en varkensvleesproducten aan te pakken.

De voorzitter van de vereniging, Khun Surachai Sutthitham, zei dat hij de minister zou vragen de inspecties op te schalen, zoals hij beloofd had op zijn eerste dag bij het ministerie van Landbouw. De belofte was om invloedrijke figuren die betrokken zijn bij de illegale varkensvleessmokkel binnen een maand te elimineren, hij sprak daar toen de deadline 20 oktober uit.

Er wordt verwacht dat illegaal varkensvlees de markt zal blijven overheersen en de varkensvleesprijzen op boerderijniveau onder druk zal blijven zetten, waardoor de prijzen zullen dalen. 

Momenteel liggen de varkensvleesprijzen op het laagste niveau in 30 jaar, waarbij de prijzen voor levende varkens variëren van 58 tot 66 baht per kilogram, afhankelijk van de regio. Deze prijzen liggen ruim onder de geschatte productiekosten, die in het derde kwartaal van 2023 gemiddeld 80,79 baht per kilogram bedroegen, volgens berekeningen van de Raad voor varkensontwikkeling en productbeleid (PDPB). 

Als gevolg hiervan lijden varkenshouders verliezen van ongeveer 3.000 tot 4.000 baht per dier, wat een aanzienlijk aantal kleine en middelgrote boeren ertoe aanzet om het op te geven.

Khun Surachai zei ook dat de bestuursleden van de vereniging, samen met regionale varkensfokkerijverenigingen, de koninklijk gesponsorde crematieceremonie zullen bijwonen van de provinciale veehouder in de provincie Phetchabun, die werd doodgeschoten tijdens een inval in een varkenspakhuis.

Bij deze gelegenheid zullen ze ook 100.000 baht doneren aan de nabestaanden. Ze zijn ook van plan mogelijke oplossingen voor het probleem te bespreken met de directeur-generaal van het ministerie van Veeteeltontwikkeling voordat ze volgende week de minister van Landbouw ontmoeten.

Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: TMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!