Vandaag zal de Procureur-generaal beslissen of de voormalig premier van Thailand, khun Thaksin Shinawatra, zich schuldig heeft gemaakt aan majesteitsschennis

BANGKOK:- Alle  ogen zullen gericht zijn op de procureur-generaal die vandaag beslist of hij voormalig premier Thaksin Shinawatra wel en niet zal aanklagen wegens majesteitsschennis.

Op 10 april j.l. stelde procureur-generaal Amnat Checharoenrak de beslissing uit tot vandaag, in afwachting van een aanvullend verhoorrapport van de politie.

Khun Prayut Phetcharakhun, de plv. woordvoerder van het Bureau van de Procureur- Generaal, afgekort het OAG, zei eerder dat de rechercheurs het bureau geen volledig rapport hadden hadden doen toekomen.

Hij zei dat de procureur-generaal om aanvullende ondervragingen vroeg en zei dat hij meer informatie nodig had, en Thaksin vroeg daar ook om in een petitie voor een eerlijke behandeling.

Khun Prayut zei dat de politie een deel van de vereiste aanvullende informatie naar de OAG heeft gestuurd, maar dat het voor de procureur-generaal niet voldoende was om een beslissing te nemen.

Nadat Thaksin op 18 februari voorwaardelijk werd vrijgelaten, nam de politie van de Technology Crime Suppression Division de leiding over de zaak majesteitsschennis en keurde zijn tijdelijke vrijlating goed.

Thaksin zou de monarchie hebben belasterd in opmerkingen tijdens een interview met de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo in 2015, waarin hij beweerde dat geheime raadsleden de staatsgreep van 2014 steunden die de regering van zijn jongere zus Yingluck Shinawatra verdreef.

De politie beweert dat de tijdens het interview gemaakte opmerkingen mogelijk in strijd zijn met artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht, ook bekend als de majesteitsschenniswet, en met de Computer Crime Act.

De minister van justitie, Khun Tawee Sodsong zei gistermiddag dat de OAG onafhankelijk is van het ministerie van Justitie, zodat openbare aanklagers de zaak naar eigen inzicht kunnen voortzetten.

Een groep activisten verzamelde zich gisteren buiten het regeringscomplex aan Chaeng Watthana Road om een ​​brief aan de OAG te overhandigen met het verzoek de aanklacht tegen Thaksin te bespoedigen.

Khun Arnon Klinkaew, voorzitter van de Thai People Protecting the Monarchy-groep, zei dat de groep zal wachten om te zien of de OAG Thaksin aanklaagt.

“Als de OAG zijn besluit uitstelt, zullen we tot eind juli buiten het regeringscomplex demonstreren”, zei hij.

Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: ไทยพีบีเอสเวิลด์

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!