Vandaag lopen méér dan 3.000 ‘cannabis-veroordeelden’ de gevangenispoorten in Thailand uit

THAILAND:- Vandaag zullen 3.071 gevangenen die zijn opgesloten voor cannabisgerelateerde drugsmisdrijven worden vrijgelaten uit gevangenissen in heel Thailand.  De Thaise minister van Justitie, Somsak Thepsuthin, heeft het Thaise gevangeniswezen bevolen de gevangenen vandaag, 9 juni, vrij te laten, wanneer cannabis van de lijst zal worden geschrapt als een verdovend middel van categorie 5.

Momenteel zijn er 4.075 gevangenen in Thailand veroordeeld voor marihuanagerelateerde misdrijven.  In totaal zullen er 3071, die alleen al zijn veroordeeld voor marihuana-gerelateerde misdrijven,  worden vrijgelaten.  De overige 1004 werden veroordeeld voor marihuana-gerelateerde misdrijven en andere misdaden, en hoewel ze vandaag niet zullen worden vrijgelaten, zullen hun straffen dienovereenkomstig worden aangepast, zei Somsak.

Iedereen die momenteel wordt berecht voor marihuana-gerelateerde misdrijven, zal volgens dan ook worden ontslagen.

Alle delen van marihuanaplanten – inclusief de THC-rijke bloemen – zullen morgen als verdovend middel worden van de lijst van verdovende middelen verwijderd, waardoor het bezit van cannabis in Thailand wordt gedecriminaliseerd.

Hoewel de plant zelf misschien niet langer illegaal is, ondersteunt de Thaise regering het recreatieve gebruik ervan nog steeds niet.  De rook van één joint is onlangs in nieuwe wetgeving opgenomen als “openbare overlast”.  Dit betekent dat als iemand geïrriteerd wordt door de geur van cannabisrook, hij of zij de dader kan aangeven, die tot 3 maanden gevangenisstraf kan uitzitten als hij schuldig wordt bevonden.

Vanaf vandaag wordt het thuis kweken van cannabis en hennep in Thailand gelegaliseerd, en minister van Volksgezondheid, Khun Anutin Charnvirakul heeft laten weten dat zijn ministerie een miljoen cannabisplanten gratis gaat weggeven.  

Cannabiskwekers hoeven geen toestemming te vragen om de plant te kweken, ze hoeven zich alleen maar te registreren via de mobiele applicatie ‘Plook Ganja’.  Extracten die meer dan 0,2% THC bevatten, worden echter nog steeds geclassificeerd als een verdovend middel van categorie 5.

Ondertussen is in Amerika de cannabisindustrie booming en is de plant in 19 staten gelegaliseerd.  Er zitten momenteel echter naar schatting 40.000 gevangenen in de VS voor niet-gewelddadige marihuana-gerelateerde misdrijven.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thaise PBS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!