Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de beruchte brand in het Jomtien Hotel zich voordeed, een brand die minstens 90 mensenlevens eiste

PATTAYA:- Vandaag 25 jaar geleden op 11 juli 1997, vond een tragische brand in Jomtien in een hotel het leven van meer dan 90 mensen, waaronder veel toeristen, en leidde het tot aanzienlijke veranderingen in zowel de lokale brandweer, de aanrijdtijden voor noodgevallen als het hotelbeleid. 

Het Royal Jomtien Resort Hotel was een luxe hotel met 450 kamers, gelegen in een 17 verdiepingen tellend hoog gebouw aan de noordkant van Jomtien Beach, op ongeveer 110 kilometer ten zuiden van Bangkok. Om ongeveer 10:20 lokale tijd, 11 juli 1997, ontstond er brand als gevolg van een defecte vloeibare propaangasfles in een buffet op de begane grond van het hotel. Het allesverzengende vuur hield 8 tot 12 uur over alle verdiepingen huis en veroorzaakte de dood van ten minste 102 mensen en verwondingen van nog eens 63.

Een proces-verbaal van de Nationale Vereniging voor Brandbeveiliging schreef de brand toe aan een menselijke fout door een werknemer die een defecte klepconstructie op een gasfles in een buffet op de begane grond had ontdekt; terwijl hij probeerde de klep af te sluiten, verhoogde de werknemer per ongeluk de gasstroom en veroorzaakte een explosie. 

Hier is het werkelijk verhaal achter dit gruwelijke gebeuren, zoals op internet destijds verschenen was.

Door de brandbare hout- en vinylmeubels van het etablissement kon het vuur zich snel ontwikkelen, evenals een gebrek aan brandscheiding, compartimentering en actieve blussystemen. Terwijl pikzwarte rook het hele complex in bezit nam, sprongen naar verluidt verschillende slachtoffers uit de hogere ramen naar hun dood.

Op het moment van de brand was het gebouw 8 jaar oud en was het daarom gebouwd vóór de wetten van 1992 die de installatie van brandalarmen en rookmelders in Thaise hoogbouwhotels verplichtten. De brand leidde tot een herziening van de veiligheidsnormen van andere hoogbouw in Chonburi en ten minste 200 andere gebouwen in de omgeving van Pattaya bleken niet te voldoen aan de brandveiligheidsnormen die door het Royal Jomtien Resort Hotel waren geschonden voorafgaand aan de brand. 

Door het ontbreken van brandblusapparatuur op etages en weinig zelfsluitende deuren op de bovenste verdieping waren geïnstalleerd, was het mogelijk dat giftige rook de 3e tot 16e verdieping binnendrong en veel van de mensen die daar woonden verstikte. Op de 11e verdieping vielen bijzonder veel doden, waaronder die van meerdere kinderen.

De hulpverlening liep vertraging op door verbindingsproblemen en bureaucratie. Volgens de toenmalige guest relations manager van het hotel had ze geprobeerd de brandweer van Pattaya te bellen en kreeg ze na verschillende problemen pas 15 minuten later verbinding. 

Getuigen die met de Pattaya Times spraken, gaven aan dat de eerste hulpdiensten er meer dan 30 minuten over hadden gedaan om aan te komen, en de plaatselijke brandweerlieden die aanwezig waren, hadden niet de apparatuur of apparatuur om de mensen op de hogere verdiepingen te bereiken. 

Maar liefst twee tot vier uur na het ontstaan van de brand arriveerden er apparatuur die geschikt was voor het bestrijden van branden in hoogbouw uit Bangkok. De aankomst van de brandweerauto’s van Bangkok werd gedeeltelijk vertraagd door een verkeersongeval in Chachoengsao waarbij 11 burgervrijwilligers omkwamen die ook naar de plaats van de brand waren gereisd.

Een drietal politiehelikopters die vanuit Bangkok waren ingevlogen, begonnen met het ophalen van slachtoffers die ongeveer 90 minuten na de noodsituatie op het dak van het complex waren gestrand.

Reddingspogingen werden gehinderd door nooduitgangen die waren geblokkeerd met opgeslagen hotelmeubels en van buitenaf met een hangslot waren afgesloten; in één geval werden reddingswerkers gedwongen een hangslot te verwijderen van een poort, die ze pas bereikten nadat ze een pad hadden vrijgemaakt van honderden opgeslagen stoelen. Hulpverleners werden ook gedwongen om voorhamers te gebruiken om door een hoge omheining te breken om toegang te krijgen tot patiënten die naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd.

Eenennegentig gasten stierven door brandwonden, verstikking, thermisch trauma of door uit hogere ramen te springen in een poging te ontsnappen. Het laatste dodelijke slachtoffer als gevolg van de brand was een 40-jarige vrouw die ernstige brandwonden opliep en bezweek aan een longinfectie na een coma van een week. Onder de slachtoffers waren zes Hongaren, drie Zuid-Koreanen en een Belg, evenals tientallen Thaise hotelmedewerkers, congresgangers en toeristen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Oost-Thailand 
Bron: Diverse Thaise kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!