Van standbeeld tot op een postzegel, zo dol zijn Thaise koningen op hun honden

~WIE EEN HOND WILT SLAAN, VINDT ALTIJD WEL EEN STOK~
(Iemand die kwaad wil vind altijd wel een reden)

THAILAND:- Het Thaise hof en honden: het lijkt haast een onafscheidelijke combinatie. De koningen van Thailand zijn dol op hun trouwe viervoeters. De bijzondere liefde tussen mens en dier leidt soms tot opmerkelijke taferelen…

De liefde voor honden in het Thaise koningshuis gaat ver terug in de tijd.

Rama VI: standbeeld
Zo waren koning Rama VI, de Thaise koning van 1910 tot 1925, en zijn hond Jarlet twee handen op een buik. Het deed de koning dan ook veel verdriet toen zijn trouwe viervoeter werd neergeschoten. Rama VI liet een standbeeld oprichten om het beest te eren.

Rama IX: postzegel
Rama IX, de Thaise koning van 1946 tot 2016, heeft meerdere honden gehad. Zijn favoriet was Tongdaeng: een vrouwelijke hond van een gemengd ras.

Tongdaeng en Rama IX waren onafscheidelijk. Het beest vergezelde de koning bij veel bezoeken en audiënties. Ook schreef hij een biografie over het dier, waarin de hond veelvuldig wordt geprezen. „Tongdaeng is een respectvolle hond met goede manieren; ze is nederig en kent het protocol”, luidt een passage uit de biografie. Aan Tongdaeng is zelfs een postzegel gewijd!

In 2015 stierf Tongdaeng op 17-jarige leeftijd van ouderdom. De hond werd al enige tijd door dierenartsen behandeld en had last van een slechte lever en nieren. Ook andere vitale organen bleken niet meer goed te functioneren. Het overlijden van Tongdaeng kwam hard aan bij het Thaise hof. Tongdaeng kreeg na haar overlijden een heus koninklijk afscheid. Zo werd er een boeddhistische crematie georganiseerd en was er een plechtigheid bij het standbeeld van de hond in Hua Hin.

Rama X: luchtmaarschalk
Over Rama X, de huidige Thaise koning, is al veel gezegd en geschreven. Niet alleen zijn liefdesleven houdt de Thai én de rest van de wereld in de ban, ook zijn liefde voor poedel Foo Foo is opmerkelijk te noemen. Het beest was heilig voor Rama X. Niet alleen werd de verjaardag van de poedel uitgebreid gevierd, zijn lieftallige viervoeter kreeg zelfs de rang van luchtmaarschalk, waardoor elke militair in het land voor de hond moest salueren.

Het dier was zelfs aanwezig bij een galadiner dat georganiseerd werd door de Amerikaanse ambassadeur in Thailand. „Foo Foo was aanwezig bij het evenement, gekleed in formele avondkleding, compleet met schoeisel aan zijn poten”, schreef de ambassadeur over het opmerkelijke tafereel „Tijdens het tweede nummer van de band sprong hij op tafel en dronk hij uit de waterglazen van de gasten.”

Toen Foo Foo in 2015 op 17-jarige leeftijd overleed, organiseerde Rama X een vierdaagse boeddhistische begrafenis en crematie.

Het is dus evident dat de Thaise koningen dol zijn op hun honden. Het is dan ook niet aan te raden de koninklijke dieren te beledigen. In Thailand riskeer je een flinke celstraf als je de koning beledigt, maar ook het schofferen van honden is niet zonder gevolgen. De Thaise man Thanakorn werd in 2015 aangeklaagd omdat hij de hond van de koning beledigd zou hebben. Hij plaatste een sarcastische opmerking bij een foto van het beest op sociale media. Eerder had hij ook al de koning zelf beledigd door een bewerkte foto van hem op Facebook te liken. Er hing hem voor beide strafbare feiten een gevangenisstraf van in totaal 37 jaar boven het hoofd. Het is niet bekend of de man ook daadwerkelijk is veroordeeld.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in dagblad de Telegraaf gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Nick Wijsen
Bron: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!