UPDATE | Wetenschappers pluizen Prachinburi uit op radioactiviteit nadat het gestolen cesium in een oven was gesmolten

PRACHINBURI:- Ambtenaren van het Ministerie van Wetenschap hebben Prachinburi uitvoerig gecontroleerd op tekenen van radioactiviteit nadat er een cilinder met cesium-137 was gestolen, die in een oven van een recyclingfabriek in het district Kabinburi was gesmolten.

Khun Anek Laothamatas, minister van Hoger Onderwijs, Wetenschap, Onderzoek en Innovatie, zei dat medische hogescholen ook lokale bewoners controleren op straling.

Het ministerie heeft een alarmcentrale in de provincie opgezet en zou het hoogste veiligheidsprotocol gebruiken om de situatie het hoofd te bieden, zo voegde hij eraan toe.

Khun Anek Laothamatas, minister van Hoger Onderwijs, Wetenschap, Onderzoek en Innovatie

De ambtenaren zullen beginnen met het screenen van het gebied rond de recyclingfabriek op stralingslekken voordat ze hun zoektocht uitbreiden naar de hele provincie.  Prachinburi heeft ongeveer een half miljoen inwoners en is de thuisbasis van nationale parken, waaronder Khao Yai, waardoor het populair is bij lokale en internationale toeristen.  Het ligt 160 kilometer ten oosten van Bangkok.

Het Cesium-137 heeft een halfwaardetijd van ongeveer 30 jaar, wat betekent dat het het milieu kan besmetten en tientallen jaren een risico voor de volksgezondheid kan vormen.

De stralingsangst in Prachinburi komt na een soortgelijk incident 23 jaar geleden in Samut Prakan, waar drie arbeiders stierven door stralingsvergiftiging na het opensnijden van een container met kobalt-60.

De alarmcentrale in Prachinburi gaat samenwerken met het Office of Atoms for Peace, het OAP, om te controleren op radioactieve besmetting in de bodem, het water en de lucht.  Het zal regelmatig openbare updates over zijn bevindingen geven, zei Anek.

“We moeten de situatie snel onder controle krijgen en manieren vinden om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt”, voegde de minister eraan toe.

De radioactieve cilinder werd op 10 maart als vermist opgegeven in een elektriciteitscentrale in het naburige district Sri Maha Phot, maar wordt verondersteld twee weken voor die datum te zijn verdwenen.

Gisteren vertelde de gouverneur van Prachinburi, Narong Nakhonjinda, aan verslaggevers dat er sporen van cesium-137 waren gedetecteerd in het rode stof van de oven. Hij zei dat OAP-specialisten metaal hadden gecontroleerd dat in de oven was gesmolten en geen radioactiviteit hadden gedetecteerd, omdat de isotoop vastzat in de smeltkroes toen het verdampte.

Khun Kitkavin Aram-aroon, hoofd stralingsnoodoperaties bij de OAP, zei dat de cesium-137-isotoop niet in het milieu is gelekt en geen gevolgen zal hebben voor mensen in Sri Maha Pho of elders in Prachinburi.

“Raak alsjeblieft niet in paniek.  De situatie is onder controle’, zo beweerde hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Centraal-Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!