UPDATE | Onderzoek tegen de marinepolitie in Oost-Thailand ingesteld nav de drie olie smokkel schepen

SATTAHIP:- Er is een uitgebreid onderzoek gaande in de oostkustprovincie Chonburi tegen negen mariene politieagenten die mogelijk betrokken zijn bij de mysterieuze verdwijning van drie oliesmokkel schepen in het district Sattahip. Dit werd bekendgemaakt door de plv. politiecommissaris Jaroonkiat.

Het onderzoek, geleid door het centraal recherchebureau (CIB) in samenwerking met de afdeling anticorruptie (ACD), richt zich op het controleren van de telefoongegevens van de vermoedelijke functionarissen. Deze gegevens zijn al doorgestuurd naar de afdeling Technologische Misdaadbestrijding (TCSD) en zullen binnenkort voor vervolging worden overgedragen aan de Afdeling Technologische Misdaadbestrijding (CSD).

Hoofdcommissaris Jaroonkiat legde uit dat beschuldigingen van ambtsmisbruik mogelijk zouden zijn als het vermoeden werd bevestigd. Er wordt ook een disciplinair onderzoek tegen de agenten gepland. Rechercheurs onderzoeken ook oudere zaken waarin hoge ambtenaren betrokken zouden zijn geweest bij smokkelactiviteiten.

Speciale aandacht gaat uit naar “Joe Namman Thuen”, ook wel bekend als “Joe Pattani”, die wordt beschouwd als het hoofd van de smokkelbende. Hoofdcommissaris Jaroonkiat sprak de verwachting uit dat er volgende week een arrestatiebevel tegen hem zou worden uitgevaardigd. 

Ondanks dat bekend is waar hij zich in Cambodja bevindt, bemoeilijkt de dubbele nationaliteit van “Joe Pattani” de juridische pogingen om hem ter verantwoording te roepen. Zodra het arrestatiebevel is uitgevaardigd, is de politie van plan via Interpol een internationaal arrestatiebevel aan te vragen.

De politieoperatie begon op 19 maart 2024 met de inbeslagname van vijf schepen in Sattahip, waarvan er drie in totaal 330.000 liter gesmokkelde olie aan boord hadden. Nadat ze tijdelijk op borgtocht waren vrijgelaten, verdwenen ze op 11 juni j.l.

Ze werden op 17 juni 2024 nabij de Maleisische zeegrens ontdekt, zij het met bijna lege tanks, aangezien de olie blijkbaar was verkocht tijdens een tussenstop in Cambodja.

Olleke Bolleke in Oost-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!