UPDATE | De 30 Chinese christelijke vluchtelingen zullen op Paasmaandag voor de rechtbank in Pattaya moeten verschijnen

PATTAYA:- De dertig Chinese christenen die zijn gearresteerd wegens visumschendingen zullen komende maandag voor een rechtbank in Pattaya worden gebracht, hoewel hun vluchtelingenstatus nog niet is erkend.  

Een bron bij de immigratiedienst liet gisteren weten dat de immigratiepolitie van Chonburi de volwassen Chinezen voor de rechtbank in Pattaya zal dagen, waar ze zullen worden beschuldigd van het overschrijden van hun visum.  Op de overtreding staat een boete van 500 baht per dag, met een maximum van 20.000 baht.

Volgens de bron behoren de volwassen Chinezen tot de 60 Chinezen die sinds december vorig jaar hun visum hebben overschreden.  Ambtenaren van de Verenigde Naties zullen maandag hun voorlopige vrijlating aanvragen bij de rechtbank van Pattaya.  Ze verbleven in het Long Lake Hillside Resort in Pattaya met 33 Chinese kinderen, waaronder drie baby’s, toen de politie hen daar vrijdag allemaal arresteerde.  De Chinese kinderen werden ondergebracht bij een jeugdinrichting van het Ministerie van Sociale Ontwikkeling en Veiligheid in Chonburi.

Volgens de wet, zei een bron bij de immigratiepolitie, zouden de buitenlanders die werden gearresteerd voor het overschrijden van hun visum een ​​boete krijgen, teruggestuurd worden naar hun thuisland en voor een bepaalde periode uitgesloten worden van terugkeren naar Thailand.  De vastgehouden Chinezen konden echter de vluchtelingenstatus aanvragen bij de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen als ze vreesden voor hun veiligheid bij terugkeer naar hun thuisland, aldus de bron.  

Volgens de bron zijn christenen in China onderworpen aan beperkingen, en deze groep Chinese christenen ontsnapte aan de beperkingen en verhuisde naar Zuid-Korea, waar ze ongeveer twee jaar verbleven.

 In Zuid-Korea vroegen ze de vluchtelingenstatus aan om zich in een derde land te kunnen vestigen.  In afwachting van deze status ontvluchtten ze de Zuid-Koreaanse repressie van degenen die hun visum hadden overschreden.  Ze kwamen naar Thailand op een toeristenvisum, dat ze in december vorig jaar overschreden.  De Thaise politie zal de zaak nauw coördineren met de Verenigde Naties om de veiligheid en gerechtigheid voor de Chinese staatsburgers te waarborgen, aldus de bron.

De vluchtelingen bestaan uit 16 families.  Onder hen waren drie jonge kinderen die in het Bumrungrad-ziekenhuis in Bangkok zijn geboren.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!