Twee zijrivieren van Mekong in Noordoost-Thailand zijn buiten de oevers getreden en hebben 4.000 rai rijstvelden onder water gezet

NAKHON PHANOM:- Twee grote zijrivieren van de Mekong zijn gisteren buiten hun oevers getreden en hebben ongeveer 4.000 rai rijstvelden in het district Sri Songkhram van deze noordoostelijke provincie onder water gezet. 

Het waterpeil van de Mekong in Nakhon Phanom stond zo’n 8 meter, ofwel 4 meter onder het overloopniveau van 12 meter. Maar het water in de rivieren Nam Oun en Nam Songkhram via de districten Na Wa, Sri Songkhram en Tha Uthen is verder gestegen, vooral in Sri Songkhram, waar de twee zijrivieren elkaar ontmoeten voordat ze de Mekong instromen. 

Omdat de stroom naar de Mekong traag was, overschreed het water in de twee zijrivieren, die ongeveer 7,5 miljoen kubieke meter kunnen bevatten, hun capaciteit met 30%, waardoor het overstroomde naar de laaggelegen gebieden van Sri Songkhram. Ongeveer 3.000 tot 4.000 rai aan rijstvelden buiten het seizoen en ongeveer 400 tot 500 rai aan rijstvelden in het seizoen kwamen onder water te staan. 

Een lokale vrouw wijst naar de Nam Songkhram-rivier, een zijrivier van de Mekong in Nakhon Phanom. 

Ongeveer 20 huizen langs de oevers van de Sri Songkhram-rivier kwamen ook onder water te staan, zei Sitthikorn Somboonphrom, assistent-districtshoofd voor de beveiliging van Sri Songkhram. Overstromingen van rivieren in het hele land Mekong rivier niveau kritisch waarschuwing laag 

Aanhoudende zware stortbuien zorgen ervoor dat het water in de Mekong rivier verder zal stijgen. Toen de zijrivieren buiten hun oevers traden, stuurde het een enorme hoeveelheid water naar laaggelegen gebieden, voegde hij eraan toe. 

Khun Thawat Phromsopha, hoofd van het district Sri Songkhram, heeft de autoriteiten in negen risicovolle tambons opgedragen om overstromingswaarschuwingen te geven aan de lokale bewoners.  Onderwijl de bewoners in risicogebieden verteld dat ze hun bezittingen en dieren naar hoger gelegen gebieden moeten verplaatsen en dat ze dierenvoer veilig moeten opslaan om schade te voorkomen als zich plotselinge overstromingen voordoen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Pattanapong Sripiachai 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!