Torenhoge varkensvlees prijzen in Thailand roepen op tot overheidsingrijpen

BANGKOK:- Uw nieuwsbeer Olleke Bolleke heeft onlangs nog een stukje gepubliceerd over de hoge varkensvlees prijs in Thailand, de prijzen het afgelopen jaar zijn verdubbeld en eisen inmiddels hun tol van zowel verkopers als de consumenten, zodat de Thaise regering opgeroepen wordt om in het geweer te komen.

De prijs van varkensvlees in de zgn. natte markten zijn gestegen tot 210 tot 250 baht per kilogram, de hoogste in jaren.  De prijs begon vorig jaar mei te stijgen, vanaf ongeveer 115 baht.

Een kant-en-klare voedselverkoper op de Kim Heng-markt in het hoofddistrict van de provincie Nakhon Ratchasima, vertelde vandaag dat ze varkensvlees in haar menu door kip en vis had vervangen om zo kosten te besparen.

“Ik gebruik nu kip in mijn rode curry met pompoen in plaats van varkensvlees,” zo gaf zij dit voorbeeld.

In het zuiden van het land, op de gemeentelijke markt van Trang, zei een vrouwelijke slager, die haar naam Niew noemde ook dat haar bedrijf te lijden had onder de hoge prijzen.  Veel vaste klanten zijn van het varkensvlees afgestapt en kopen nu kip omdat het goedkoper is.

Beide verkopers zouden willen dat de regering zou ingrijpen en de varkensvleesprijzen zou controleren, wat zowel verkopers als consumenten trof, zeiden ze.

Khun Wattanasak Sur-iam, zijnde de directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Handel, zei dat er komende maandag een ontmoeting met het ministerie van Landbouw en Coöperaties gepland was om een ​​oplossing voor het probleem te vinden, zo meldde Matichon Online.

Khun Preecha Kitthaworn, de voorzitter van de Southern Swine Raisers Association, heeft gezegd dat de hoge prijzen van varkensvlees te wijten waren aan een aanbodtekort als gevolg van de verspreiding van het Porcine Reproductive and Respiratory Syndrom (PRRS) sinds 2020.

Ook hebben veel varkenshouders zich teruggetrokken uit het varkensfok-bedrijf omdat de stijgende kosten van veevoer het oneconomisch maakten, zei hij.

De Varkensfokkers Vereniging van Thailand meldde gisteren dat er nu slechts 80.000 varkenshouders in het hele land zijn, een daling van 200.000, vanwege de aanhoudende verspreiding van PRRS in de kuddes en stijgende productiekosten.  De vereniging zei dat velen geen andere keuze hadden dan te sluiten en ander werk te zoeken.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Prasit Tangprasert

Content: Olleke Bolleke in Thailand 

Bron: Diverse Thaise kranten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!