Thaise regering verdedigt tempo van politierevisie, de covid pandemie heeft wetgevende inspanningen ‘gestremd’

BANGKOK:- De Thaise regering heeft haar lopende politiehervorming verdedigd tegen publieke kritiek dat het in een slakkengang verloopt, door te zeggen dat dergelijke processen tijd kosten, eraan toevoegend dat wetgevende componenten gedeeltelijk tot stilstand zijn gekomen door de covid pandemie.

Premier Prayut Chan-o-cha is zich terdege bewust van de publieke bezorgdheid over de voortgang van de revisie van de politie door de regering, terwijl hij bevestigt dat het hervormingsproces doorgaat, zo verkondigde de regeringswoordvoerder, Khun Thanakorn Wangboonkongchana, gisteren.

De recente marteling en moord op een drugsverdachte door politieagenten in Nakhon Sawan, terwijl ze naar verluidt probeerden 2 miljoen baht van hem af te persen, heeft de poging van de regering om de politie te hervormen in de schijnwerpers gezet.

“De politiehervorming is een belangrijk onderdeel van de geplande hervorming van het rechtsstelsel van het land, zoals vastgelegd in de grondwet van 2017″, aldus Khun Thanakorn.  “En nu wordt er in het parlement al over een nieuw wetsvoorstel over de nationale politie beraadslaagd.”

Op korte termijn, zei hij, heeft de Koninklijke Thaise politie van generaal Prayut de opdracht gekregen om hervormingen door te voeren op zeven kerngebieden, namelijk de organisatiestructuur, human resources, ondersteunende systemen voor rechtshandhaving, integratie van technologie in het politiewerk, publieke participatie in het politiewerk, aansprakelijkheid en  transparantie in het politiewerk en het welzijn van de politie.

Wat betreft criminelen die politieagenten zijn, zei khun Thanakorn, die krijgen normaal gesproken de maximale straf wanneer ze worden veroordeeld voor een misdrijf.

Khun Wirach Ratanasate, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Kamercommissie die de nationale politiewet doorlichtte, wijt de vertraging in de beraadslaging van de nationale politiewet ondertussen vooral aan de impact van Covid-19, wat heeft geleid tot schorsing van Kamervergaderingen  .

Tegelijkertijd, zei hij, moeten er nog een aantal dringende wetten worden aangenomen die prioriteit hebben, waaronder de begrotingswet voor het fiscale jaar 2022 en charterwijzigingen.  Volgende week zal het parlement worden gedomineerd door een nieuw wantrouwendebat en de laatste lezing van en de stemming over ontwerpwijzigingen van de grondwet, zei hij.

 “Tot dusverre heeft de commissie van het Huis die het nationale politiewetsvoorstel onderzoekt slechts 14 van alle 172 secties van het wetsvoorstel beraadslaagd en deze trage voortgang is deels te wijten aan de noodzaak om de voorgestelde wijzigingen in de structuur van de nationale politieorganisatie grondig te bespreken, wat een  sleutelelement in de politiehervorming’, zo zei Khun Wirach.

De martel- en moordzaak in Nakhon Sawan weerspiegelt het falen van Premier Prayut om zijn gelofte na te komen om de politiehervorming als een prioriteit te behandelen sinds hij de macht van de laatst gekozen regering greep, vertelde Khun Arunee Kasayanont, de woordvoerster van de Pheu Thai-partij van de oppositie.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bloomberg foto 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!