Thaise regering steunt wetsvoorstel voor homorechten

THAILAND:- Hoewel het “Land van de Glimlach” meestal als homovriendelijk wordt beschouwd, zijn wetswijzigingen een andere zaak.

Na een verwachte uitspraak van het constitutionele hof eerder deze week, die de definitie van het huwelijk beperkt tot paren van verschillend geslacht, heeft de regering ingestemd met het versnellen van een wetsontwerp om alle geslachten te beschermen.  

Vice-premier Wissanu Krea-ngam wees erop dat de uitspraak van de rechtbank een suggestie bevatte dat het parlement sectie 1448 van het burgerlijk en handelswetboek, dat discrimineerde op grond van seksuele geaardheid, zou kunnen wijzigen.

Twee vastgelopen wetsvoorstellen liggen momenteel bij de parlementaire commissies.  De ene zou een volledig homohuwelijk voor homo’s toestaan ​​en de andere beperkt de wettelijke bescherming tot burgerlijke vakbonden.  De aankondiging van de heer Wissanu lijkt de tweede en meer beperkte versie te ondersteunen.  

Één van de belangrijkste verschillen is dat het volledige homohuwelijk vereist is voor partners van hetzelfde geslacht om antidiscriminatierechten te genieten in de arbeids- en pensioenwetgeving.

Afhankelijk van de details zal Thailand het eerste land in Azië zijn dat de wettelijke gelijkheid voor homo’s in de wet opneemt. Taiwan wordt vaak genoemd als het eerste land dat volledige homogelijkheid toestaat, hoewel er daar beperkingen zijn.  Burgers kunnen bijvoorbeeld niet met een buitenlander trouwen.  Afhankelijk van het totstandkomingsproces en het enthousiasme van de regeringspartijen zou ergens volgend jaar een nieuwe wet het levenslicht kunnen zien. 

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Auke Boon
Bron: Div. Thaise Kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!