Thaise rechtbank accepteert de zaak tegen premier Prayut wegens vermeend wanbeheer van Covid crisis

BANGKOK:- Het Centraal Strafhof voor zaken van corruptie en wangedrag heeft gisteren de  rechtszaak geaccepteerd die was aangespannen door de Thai Sang Thai Party en de Lawyers Association of Thailand tegen premier-generaal Prayut Chan-O-Cha wegens vermeend falen bij het beheersen van de Covid19 situatie in het koninkrijk.

De rechtszaak beschuldigt de premier van het schaden van de economie van het land en het om zeep helpen van het volksgezondheidssysteem.

De rechtbank heeft een hoorzitting op 30 augustus gepland.

“De nalatigheid van de regering van Prayut en de ineffectieve aanpak van de Covid-19-situatie heeft geleid tot vier uitbraakgolven in het hele land met meer dan 800.000 verzamelde patiënten en meer dan 6.000 doden”, zo verklaarde khun Narinphong Jinaphak, voorzitter van de Thaise advocatenvereniging.

“Het stijgende aantal infecties heeft de capaciteit van het volksgezondheidssysteem overschreden, zoals te zien is aan de vele mensen die op straat of in hun huizen komen te overlijden terwijl ze wachtten op behandeling in ziekenhuizen.

“We hebben besloten om premier Prayut aan te klagen, aangezien hij het hoofd van de regering is en degene is die de noodtoestand heeft afgekondigd”, zo voegde Khun Narinphong eraan toe.

“De actie van Prayut zou een schending kunnen zijn van artikel 47, derde alinea en artikel 55 van de Grondwet, evenals artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht, zo meent deze advocaat.

Het derde lid van artikel 47 van de Grondwet bepaalt dat een persoon recht heeft op gratis bescherming en uitroeiing van schadelijke besmettelijke ziekten door de staat, zoals bepaald door de wet.

Artikel 55 bepaalt dat de staat ervoor moet zorgen dat de mensen overal efficiënte openbare gezondheidsdiensten ontvangen, ervoor zorgt dat het publiek de basiskennis heeft met betrekking tot gezondheidsbevordering en ziektepreventie, en de ontwikkeling van wijsheid over de Thaise traditionele geneeskunde bevordert en ondersteunt om zijn  voordelen.

Artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht bepaalt dat een ieder, zijnde een ambtenaar, één van zijn functies onrechtmatig uitoefent of niet uitoefent tot nadeel van een persoon, of oneerlijk uitoefent of nalaat één van zijn functies uit te oefenen, wordt gestraft met gevangenisstraf van een  tot 10 jaar of een boete van 2.000 Baht tot 20.000 Bath, of een combinatie van beide.

Khun Narinphong voegde eraan toe dat de openbare campagne van de Thai Sang Thai Party om de regering aan te klagen ongeveer 700.000 handtekeningen van het publiek had verzameld, die hij ook als ondersteunend bewijs bij de rechtbank heeft ingediend.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation

Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Eén gedachte over “Thaise rechtbank accepteert de zaak tegen premier Prayut wegens vermeend wanbeheer van Covid crisis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!