Thaise politie verijdelt een poging om 44 makaken in kratten het land uit te smokkelen, 3 stierven erdoor verstikking

UDON THANI:- De snelwegpolitie hield deze week nadat ze een anoniemen tip had ontvangen dat  een Thaise man apen over de grens naar Laos probeerde te smokkelen.

De 44-jarige Boonchuay (achternaam geheimgehouden), werd gearresteerd na een achtervolging in het Nong Harn-district van Udon Thani.  In zijn pick-up truck vond de politie 44 verdoofde apen in plastic kratten aan.  Drie waren door verstikking om het leven gekomen.

Langstaart makaken zijn een beschermde diersoort in Thailand en Boonchuay werd gearresteerd omdat hij beschermde wilde dieren in bezit had.

Naar aanleiding van een tip dat er mogelijk een poging zou zijn om apen naar Laos te smokkelen, zette de snelwegpolitie in het district Nong Harn een controlepost op de snelweg op.  Toen de zwarte Toyota Avanza zagen naderen, gaven ze een stopteken, maar de man ging ervan door.

Na ongeveer een kilometer de auto achtervolgt te hebben, gaf khun Boonchuay het op en stopte.  De politie constateerde dat een personenauto die de pick-up truck waren voorgegaan, maar deze waren in geen velden of wegen meer te zien.

De politie doorzocht het voertuig en vond 44 verdoofde langstaart makaken in netzakken gevuld in 13 plastic kratten.  De politie ontdekte ook dat drie mannelijke apen, waarvan er twee slechts zes maanden oud waren en de andere een jaar oud, door verstikking waren gestorven nadat andere apen bovenop hen waren gestapeld.

De geredde apen zijn naar het Phupha Man National Park in Khon Kaen gestuurd voor rehabilitatie voordat ze weer in het wild mogen rondslingeren.

Khun Boonchuay ontkende ondertussen elke kennis dat de dozen verdoofde apen bevatten en zei dat hij slechts 5.000 baht had gekregen om het voertuig van Saraburi naar het Phen-district van Udon Thani te rijden, dat slechts 10 kilometer van de grens met Laos ligt.

Hij zei dat terwijl hij aan het rijden was, twee mannen die hij alleen kende als Rung en Non continu met hem in telefonisch contact stonden.  Hij zei dat hij niet wist of deze twee eigenaren van de apen waren en dat dit de eerste keer was dat ze voor deze baan werden aangenomen.

De politie zei dat uit het eerste onderzoek blijkt dat deze operatie mogelijk wordt geleid door dezelfde mensen die in juli vorig jaar achter een soortgelijke smokkelpoging zaten. De politie toen een auto op Mitraphap Road in het Muang-district van Udon Thani staande gehouden, 50 makaken gered en drie verdachten gearresteerd.  Ze zouden deel uitmaken van een bende die apen uit Chonburi, Lopburi en Ratchaburi heeft gekocht en naar Laos heeft gesmokkeld.

De politie zei dat de apen eerst naar Laos worden gesmokkeld voordat ze naar andere landen zoals de VS en China worden gestuurd voor gebruik in laboratoria.  Aangenomen wordt dat de apen worden gebruikt voor het produceren van stamcellen of het testen van vaccins.  Oudere apen worden meestal verkocht voor vlees.

Er wordt aangenomen dat het gangbare tarief voor apen van vier tot zes maanden oud 5.000 baht per stuk is, terwijl oudere apen op gewicht worden gekocht voor ongeveer 600 tot 700 baht per kilogram.

In februari arresteerde de politie twee verdachten voor het vangen van langstaarten in Nakhon Sawan en redde ze 11 apen die verdoofd waren.  Twee van de geredde apen stierven later.

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!