Thaise ondernemers hebben géén hoge pet op van afgelopen vrijdag gehouden Covid19 bijeenkomst en eisen meer en snellere versoepeling van beperkingen

BANGKOK:- Na de grote bijeenkomst van afgelopen vrijdag van het administratief centrum voor de Covid19 beheersing, het CCSA,  zijn de algemene reacties van de ondernemers bijzonder lauw en in het slechtste geval ronduit negatief te noemen.

De Thaise federatie van industrie, het FTI en de Kamer van Koophandel hebben beide verklaard dat de veranderingen bij lange na niet voldoende zijn om breder buitenlands toerisme en reizen aan te moedigen.

Vooral de FTI heeft dit weekend verklaard dat ze zullen doorgaan met het indienen van een petities en er bij de regering op zullen aandringen om het Thailand Pass and test and go-proces volledig te laten vallen en te vervangen door een eenvoudige vaccinverificatie.  Ze geloven niet dat het het wegstrepen van alleen de pre-aankomsttest veel verschil zal maken en wezen op een toenemend aantal landen met weinig tot geen papierwerk, testen of andere beperkingen zijn die vereist zijn om een land te bezoeken.

De Thaise Kamer van Koophandel verklaarde dat de stappen een positieve stap voorwaarts maakten, maar te langzaam, véél te langzaam en het huidige plan om Covid19 binnen vier maanden als endemisch te behandelen, zal Thailand aanzienlijk achter ver andere toeristische bestemmingen plaatsen.  Ze stelden voor om de tijdlijn onmiddellijk te verschuiven naar het schrappen van beperkingen en voorschriften rond reizen en testen.

De Thaise Hotel Associatie  sloot zich aan bij FTI door te verklaren dat ze de totale en volledige verwijdering van Thailand Pass en Test and Go zo snel mogelijk steunden om hun bedrijf en de land’s economie te herstellen.

De toeristenvereniging van de Khaosan Road in Bangkok was voor het derde jaar op rij niet blij met het verbod om met Songkran met water te gooien dan wel te spuiten, wat de voorheen wereldberoemde Songkran vieringen afbreuk doet. Er kunnen nog steeds vieringen plaatsvinden, aldus de regering, maar geen alcohol, water in openbare ruimtes, schuimfeesten, poeder of andere “leuke” activiteiten.  

Vertegenwoordigers van de Khaosan Road-vereniging zijn van plan om de premier persoonlijk een verzoekschrift in te dienen met een voorstel om de weg een veilig gebied te maken voor opspattend water met atk-tests en vaccincontroles en menigtelimieten.

De nachtleven- en amusementsverenigingen in het hele land, ook in Pattaya, maakten bezwaar tegen de beslissing om het nachtleven en bars wettelijk gesloten te houden zonder vaste datum voor opening.  De locaties mogen momenteel in een grijs gebied opereren als omgebouwde restaurants, maar dit brengt veel regels en voorschriften met zich mee, evenals een een uitgelezen kans voor corrupte ambtenaren en wetshandhavers die op zoek zijn naar een extra zakcentje.

Om eerlijk te zijn, was de reactie van Thaise mensen op sociale media over het mogelijk versoepelen van het mandaat voor mondkapjes  (nog een pijnpunt voor buitenlandse toeristen) zeer negatief, waardoor de Thaise regering terugkwam op haar overpeinzingen om het mandaat voor openbare ruimtes zoals parken en  stranden te wijzigen. 

Het administratief centrum voor de Covid19 beheersing, het CCSA, heeft een plan van vier maanden opgesteld om Covid-19 als endemisch te behandelen en de meeste beperkingen op te heffen.  Het lijkt erop dat ze zich er terdege van bewust zijn dat sommige sectoren van de Thaise bevolking nog steeds diep bezorgd zijn over de ziekte en ongerust zijn over het opheffen van het beleid.  

Tegelijkertijd zou de toenemende druk van een gefrustreerde zakelijke en toeristische sector kunnen leiden tot verdere en snellere veranderingen.

Zoals U van uw nieuwsbeer Olleke Bolleke in Thailand gewend bent, zal hij u middels zijn eigen social media kanaal, radio-uitzendingen en website op de hoogte houden.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!