Thaise man tot 2 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij kalender met gele eenden verkocht

BANGKOK:- Een Thaise man moet twee jaar de gevangenis in omdat hij kalenders met gele eenden erop verkocht.  Dat is de rechtbank bekend geworden na een proces van zes dagen.

De 26-jarige man werd op Oudejaarsdag 2020 gearresteerd bij hem thuis in Bangkok.  De kalenders met de eenden werden in beslag genomen.  Het verkopen van de satirische kalender ondermijnt volgens de autoriteiten van de Thaise monarchie.

Ambtenaren hebben de afbeeldingen en de beschrijvingen van de Thaise koning Rama X gegarandeerd.  De man werd daarom uitgevoerd van de voltooiing van de monarchie.

Tegen de man werd eerder drie jaar celstraf geëist.  Maar omdat zijn getuigenis als nuttig werd gezien, werd de straf verlaagd tot twee jaar.  Hij ontkent de afstanden.  Hij is gebaseerd op dat hij de kalenders slechts verkocht en is volgens hem niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Hij verkocht de kalenders via de prodemocratische Facebook-pagina Ratsadon.  Actiegroepen willen dat hun land een democratie wordt.  De gele gezamenlijke eend staat symbool voor de protestbeweging die de monarchie in Thailand zal hervormen.

 Wet wordt gebruikt om kritiek op monarchie te onderdrukken

 Volgens Human Rights Watch is de veroordeling opnieuw een teken dat de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt in Thailand.  De mensenrechtenorganisatie vindt dat de man onmiddellijk moet beginnen.  Ook het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties zei in een verklaring dat de regering kritiek op de monarchie niet mag verbieden.

De man werd erkend op de grond van artikel 112 van het Thaise wetboek.  Hierbij staat dat “iedereen die de koning, de koningin, de troonopvolger van de regent belast, volledig of bedreigt, wordt gestraft met scheiding van drie tot vijftien jaar”.

De wet wordt al langer gebruikt om kritiek op de Thaise monarchie de kop in te drukken.  Het aantal mensen dat is opgepakt voor de completering van de monarchie is in de afgelopen jaren gekozen.

Zo zijn sinds juli 2020 waarschijnlijk 1.890 mensen, onder wie 284 minderjarigen, aangeklaagd.  In die maand begonnen de massaprotesten waartegen de politie harde continuïteit.  In zeker 228 gevallen gaat het om de vereffening van de monarchie.

De lezers  worden dringend verzocht geen opmerkingen in te dienen die juridische geschillen kunnen veroorzaken, waaronder lasterlijk, vulgair of gewelddadig taalgebruik, verkeerd gespelde namen,  citaten zonder bron of iets dat kritisch wordt geacht over de monarchie te plaatsen.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thais Newsbulletin

Eén gedachte over “Thaise man tot 2 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij kalender met gele eenden verkocht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!