Thaise functionarissen onder de loep na 59 Rohingya gevonden op afgelegen eiland in Zuid-Thailand

BANGKOK:- De Nationale Veiligheidsraad, het NSC heeft laten weten dat er een onderzoek zal worden gestart om te zien of Thaise functionarissen de hand hebben gehad in de mensenhandel van 59 Rohingya’s, welke op een afgelegen eiland in de provincie Satun waren gedumpt.

De hoogste chef van het NSC, generaal Supot Malaniyom zei dat hij had gehoord dat er mogelijk Thaise functionarissen bij de mensenhandel betrokken waren.

“Maar de politie zal een onderzoek starten om erachter te komen of ze het slachtoffer waren van een mensenhandelbende.  Zo niet, dan zullen ze worden beschouwd als illegale migranten die het land wilde binnen snieken .”

Generaal Supot voegde eraan toe dat Thaise onderzoekers zullen samenwerken met hun collega’s in de buurlanden om ervoor te zorgen dat de procedure in overeenstemming is met internationale normen en mensenrechtenprincipes.

De Thaise marine vernam afgelopen zaterdag dat een groep onbekende mensen op het afgelegen Koh Dong in het Satun’s Tarutao National Park waren gezien. Het eiland ligt ten westen van Koh Lipe.

Verschillende instanties werden ingezet om dit te controleren en vonden uiteindelijk  31 mannen, 23 vrouwen, drie jongens en twee meisjes op het eiland.  Allen zijn Rohingya.

De woordvoerder van de Koninklijke Thaise marine, vice-admiraal Pokkrong Monthatpalin, zei dat de groep eten en drinken had gekregen voordat ze werden overgedragen aan het politiebureau van Langu voor onderzoek.

De groep zou de politie hebben verteld dat ze vanuit Bangladesh op weg waren naar Maleisië met een grote vissersboot, maar de kapitein liet hen achter op het eiland en beweerde dat ze Maleisië hadden bereikt.

Luitenant-generaal Surachate Hakpal alias “Big Joke” verklaarde dat 59 Rohingya vluchtelingen afgelopen vrijdagavond op het eiland werden achtergelaten zonder eten of drinken totdat ze door de Thaise marine werden geholpen.

Hij zei dat de politie bij ondervraging vernam dat 178 Rohingya uit Bangladesh en Myanmar elk 5.000 Maleisische ringgit hadden betaald aan een Maleisische makelaar, die hen banen in Maleisië beloofd had.

Generaal Surachate zei dat de eerste groep van 119 was afgeleverd in Maleisië, maar werd gearresteerd.  Nadat de kapitein van de tweede boot op de hoogte was gebracht van de arrestaties, besloot hij de 59 man sterke groep op Koh Dong te verlaten en deed alsof ze Maleisië hadden bereikt, zo zei generaal Surachate.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!