Iraanse spion zet politie in Thailand op scherp na een arrestatie in Indonesië

BANGKOK:- De Koninklijke Thaise politie, het RTP, heeft een geheim bevel aan de politie in het hele land uitgevaardigd om uit te kijken naar spionnen uit Iran die naar verluidt in de regio zijn nadat er één was gearresteerd in Indonesië, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de staatsveiligheid, aldus een politiebron.

De bron vertelde de Bangkok Post dat veiligheidsdiensten de bewegingen van Iraanse staatsburgers en enkele Thaise moslims die ervan verdacht worden als spionnen in Thailand te werken, nauwlettend in de gaten houden.

De commandant van de nationale politie, generaal Suwat Jangyodsuk, zou een bevel hebben gegeven aan de speciale afdeling van de RTP, het Central Investigation Bureau, het Metropolitan Police Bureau en alle negen provinciale politieregio’s om alert te zijn en informatie te verzamelen over de bewegingen van geheime agenten.

Het bevel citeerde een incident op 24 mei vorig jaar toen de Indonesische autoriteiten werden getipt dat een man genaamd Ghassem Saberi Gilchalan in het land arriveerde met een Bulgaars paspoort dat later vals bleek te zijn, aldus de bron.

Op 27 mei j.l. werd de man door de Indonesische autoriteiten gearresteerd op de internationale luchthaven Soekarno-Hatta, net voordat hij naar Qatar vertrok.

De man zou tegen de politie hebben gezegd dat hij een vals paspoort had gebruikt om het land binnen te komen.  De Indonesische politie ontdekte dat hij het land meer dan 10 keer was binnengekomen met valse papieren en een rechtbank veroordeelde hem tot twee jaar gevangenisstraf voor de overtredingen.

De Indonesische politie ontdekte ook dat de man 11 mobiele telefoons, een tabletcomputer, een aantal simkaarten en contant geld ter waarde van meer dan 320.000 baht had, voegde de bron eraan toe.

Bij een controle op zijn mobiele telefoons vond de politie de namen van enkele Thaise moslims, zei de bron, eraan toevoegend dat de Indonesische autoriteiten geloven dat Gilchalan een spion uit Iran is.

Na verder verhoor vertelde Gilchalan aan de politie dat hij meerdere keren opdrachten had gekregen van een voormalige Iraanse diplomaat in Maleisië om zowel daar als in Indonesië als spion op te treden.

Bij de laatste poging werd gelobbyd bij de Indonesische autoriteiten om de onder Iraanse vlag varende olietanker MT Horse die in januari vorig jaar in de wateren van het land werd aangehouden, vrij te laten.

“De onthulling van Gilchalan heeft voor opschudding gezorgd in verschillende landen die zich zorgen maken over de geheime operaties en spionnen van Iran, die door elk land als een bedreiging voor de nationale veiligheid worden beschouwd.

“Dergelijke operaties vinden mogelijk ook plaats in Zuidoost-Aziatische landen, waaronder Thailand”, aldus de bron.

Gilchalan en de voormalige diplomaat hadden Thailand verschillende keren bezocht en ontmoetten ook prominente sjiitische Thaise moslims die nauwe banden hebben met Iran.

“In het licht hiervan is het mogelijk dat spionnen uit Iran zich ook bezighouden met geheime operaties in Thailand met behulp van valse paspoorten en sommige Thais worden er ook van verdacht als spionnen te werken met financiële hulp of andere vormen van steun”, aldus de bron. Veiligheidsregelingen zullen de hoogste prioriteit krijgen.

“We kunnen het ons niet veroorloven om onrust of geweld toe te laten”, zei de bron, eraan toevoegend dat de autoriteiten een herhaling van de Sukhumvit 71-explosie van februari 2012 wilden voorkomen.

Bij die gelegenheid werden drie Iraanse mannen gearresteerd en vastgezet in verband met een bom die vermoedelijk voortijdig was afgegaan in een huurhuis in de omgeving.

In november 2020 werden twee van de Iraanse gevangenen, Masoud Sedaghatzadeh en Saeid Moradi, gedeporteerd om hun straf uit te zitten op grond van een bilaterale overeenkomst, terwijl de derde, Mohammad Khazaei in augustus van dat jaar koninklijk pardon kreeg.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Wichan Charoenkiatpakul
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!