Thaise economie worstelt met fabriekssluitingen en importdruk

BANGKOK:- De Thaise economie worstelt met grote uitdagingen nu er het afgelopen jaar bijna 2.000 fabrieken zijn gesloten, waardoor het banenverlies aanzienlijk is toegenomen. Te midden van deze sluitingen heeft de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen BYD zijn eerste fabriek in Zuidoost-Azië geopend in Thailand, een stap die in schril contrast staat met de recente sluiting van een Suzuki Motor-fabriek die jaarlijks tot 60.000 auto’s produceerde.

De sluitingen weerspiegelen een bredere trend van afnemend industrieel concurrentievermogen in Thailand, de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië, verergerd door goedkope import uit China, stijgende energieprijzen en een vergrijzende beroepsbevolking. In de verwerkende sector, die goed is voor bijna een kwart van het Thaise bbp, is de bezettingsgraad gedaald tot onder de 60%.

De impact van deze uitdagingen werd benadrukt door Chanpen Suetrong, die na bijna twintig jaar haar baan verloor toen de fabriek van V.M.C. Safety Glass in de provincie Samut Prakan sloot. Zonder spaargeld en met een aanzienlijke schuld vertegenwoordigt zij het groeiende aantal Thaise werknemers dat te maken heeft met financiële onzekerheid als gevolg van de neergang in de productiesector.

Premier Srettha Thavisin, die in 2023 aan de macht kwam, heeft moeite om zijn doelstelling van 5% jaarlijkse groei van het BBP tijdens zijn vierjarige termijn te halen. De huidige prognose voor de economie is een groei van ongeveer 2,5% dit jaar, wat heeft bijgedragen aan de wijdverspreide ontevredenheid onder Thaise burgers over zijn prestaties.

Als reactie op de economische neergang voert de regering een hulpprogramma van 500 miljard baht uit, dat op kritiek is gestuit maar door de premier noodzakelijk wordt geacht om de economie weer aan te zwengelen. Deze regeling omvat een aalmoes van 10.000 baht waar 50 miljoen Thais, waaronder Chanpen, voor in aanmerking komen.

Het staatsbureau voor planning, de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling, heeft gesuggereerd dat Thailand zich moet richten op de productie van producten die niet door China worden geëxporteerd en dat het zijn landbouwsector moet versterken. Daarnaast heeft de Federatie van Thaise MKB-bedrijven aangegeven dat kleinere fabrikanten worstelen met de gestegen productiekosten en de concurrentie van multinationals.

Vanaf deze maand heft Thailand een BTW van 7% op geïmporteerde goederen met een prijs van minder dan 1.500 Thaise baht, voornamelijk uit China, hoewel deze goederen vrijgesteld blijven van douanerechten. De Federation of Thai Industries dringt er bij de regering op aan om tariefontduiking te voorkomen, vooral in het licht van de handelsoorlog tussen de VS en China en bestaande belemmeringen voor sommige Chinese goederen in andere regio’s.

Terwijl de Thaise economie deze problemen het hoofd moet bieden, is de recente opening van de BYD-fabriek voor elektrische voertuigen in Rayong op 4 juli 2024 een lichtpuntje in een verder uitdagend industrieel landschap.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Reuters

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!