Thaise bessenplukkers flabbergasted na uitspraak van de Finse rechtbank

HELSINKI:- Voor gewone Thais was het nieuws verbijsterend, omdat ze Finland normaal gesproken beschouwen als een paradijs en één van ’s werelds meest leefbare landen, met alles op een hoog niveau.  Schone lucht, goed onderwijs, mooie bossen en geen mensenrechtenschending, laat staan ​​mensenhandel.

De “slachtoffers” waren Thaise bessenplukkers, die gedwongen werden 15 uur per dag te werken voor weinig of geen loon.  Net als veel andere plukkers werd hun loon gebruikt om schulden thuis af te betalen.  Dit zijn de overbekende verhalen voor Thaise arbeiders in het buitenland.

Volgens het Thaise Ministerie van Arbeid gingen tijdens het fruitplukseizoen van juli tot september 2021 in totaal 5.200 plukkers naar Zweden en 3.000 naar Finland en stuurden honderden miljoenen baht naar huis.  In 2020 gingen 5.254 naar beide landen.

Hoewel de Scandinavische landen ’s werelds hoogste normen op het gebied van mensenrechten, normen en behandeling hebben, zijn er natuurlijk gevallen geweest van misbruik van en handel in buitenlandse werknemers, met name bessenplukkers.

Een gerechtigheid’s pluim moet gaan naar zowel de Thaise als de Finse functionarissen die aan de zaken hebben gewerkt.  Dit was de eerste keer dat 26 Thaise arbeiders een klacht indienden bij de lokale politie en erin slaagden hun werkgevers aan te klagen, die hen misbruikten door mishandeling, waaronder onmenselijke levensomstandigheden, die onhygiënisch, onveilig, druk en een gevaar voor de gezondheid waren.  Ook werden hun paspoorten in beslag genomen, waardoor hun bewegingsvrijheid werd beperkt.

De meeste bessenplukkers uit Thailand zijn eerlijk behandeld door hun werkgevers en slechts enkelen worden geacht zich te hebben misdragen en bedrogen.

Er zijn twee lessen te trekken uit de Finse zaak.  Ten eerste moeten de Thaise arbeiders zich verenigen als ze collectief worden misbruikt en de kwestie aankaarten bij de Thaise ambassade, zodat de lokale autoriteiten kunnen worden gewaarschuwd.  In de meeste gevallen wordt misbruik onder de Thaise arbeiders in andere landen vaak niet gemeld of onderzocht.  In dit geval echter niet.  Ze waren moedig en vindingrijk.

Ten tweede moet het Thaise Ministerie van Arbeid strenger zijn in het controleren van de voorwaarden die worden aangeboden door de bedrijven die Thaise plukkers inhuren, vooral die met Thaise medewerkers, om ervoor te zorgen dat de Thaise arbeiders niet worden bedrogen.  Vaak zijn de Thaise functionarissen roekeloos geweest bij het sturen van plukkers om voor dubieuze bedrijven te werken.

De waarheid is dat in Finland het plukken van wilde bessen wordt gereguleerd door de zogenaamde “ieders recht”-regel.  Als zodanig wordt elke picker, buitenlands of lokaal, niet beschermd door de arbeidswetten.  De Finnen houden ervan om bessen te plukken en naar voedsel te zoeken in de bossen.  Het maakt deel uit van hun geliefde cultuur.  Daarom is het niet eenvoudig om wetten aan te passen om juridische bescherming te bieden aan buitenlandse werknemers die hetzelfde doen.

De leefomstandigheden waren met regelmaat ’ver’ beneden peil.

Bessen plukken in Finland en Zweden is een zeer zware klus, omdat deze bessen groeien in wijd en open bergachtig terrein.  Plukkers hebben te maken met allerlei onvoorspelbare omstandigheden, waaronder inferieure sanitaire voorzieningen en huisvesting.  Tegenwoordig zijn bessen in heel Scandinavië erg in trek en duur, vooral voor de cosmetica- en gezondheidssupplementenindustrie.  Ze vragen een zeer hoge prijs in China en Japan.

Het is te hopen dat de Finse en Thaise autoriteiten vanaf nu zullen samenwerken om de mazen in de wet te dichten, om ervoor te zorgen dat het wervingssysteem voor Thaise bessenplukkers toekomstige pogingen tot mensenhandel zal voorkomen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Europa 
Bron: Thai PBS world

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!