Thaise Anti Corruptie Commissie doet onderzoek naar minister van Transport

~NAAR DE LETTER VAN DE WET~
(Precies wat er letterlijk in de wet staat)

BANGKOK:- De Nationale Anti Corruptie Commissie, het NACC onderzoekt een discrepantie in een vermogensverklaring van vice-minister van Transport Khun Weerasak Wangsuphakijkosol en zijn vrouw Yolada, waarbij binnen twee jaar een schuld van 10 miljard baht werd afgeschreven.

Worawit Sukboon, de secretaris-generaal van de NACC, zei dat de commissie begonnen was met het onderzoeken van verschillende documenten.

“Er werd vastgesteld dat een schuld van 10 miljard baht die eerder was geregistreerd, onlangs was afgeschreven. Maar we moeten ambtenaren genoeg tijd geven om alle documenten te controleren”, aldus de secretaris-generaal 

Als de NACC bewijs zou vinden van het verbergen van rijkdom, zou een zaak worden ingediend bij de Criminele Divisie voor politieke ambtsdragers van de Hoge Raad, zo verklaarde hij.

 Eerdere straffen voor politici en overheidsfunctionarissen voor het achterhouden van rijkdom waren onder meer een verbod van vijf jaar uit de politiek. De schuld van 10 miljard baht werd door khun  Weerasak, een politicus van de Bhumjaithai-partij en zijn vrouw, in de categorie “activa en schulden” verklaard toen hij in 2019 parlementslid werd.

Toch ontbrak de schuld van 10 miljard baht in de laatste verklaring van khun Yolada, die op 24 januari de president werd van de provinciale administratie van Nakhon Ratchasima en verplicht was haar bezittingen op te geven.

Volgens een recente verklaring van de NACC waren de schulden van in totaal 10 miljard baht die twee jaar geleden door Khun Weerasak waren aangegeven, sindsdien 35,5 miljoen baht waard geworden en werden ze uitsluitend omschreven als de rekening-courantkredieten van khun Yolada.

Khun Weerasak zegt dat de schuld van 10 miljard baht door iemand anders is gemaakt en dat hij het twee jaar geleden heeft aangegeven simpelweg omdat hij als borg voor die persoon had opgetreden.  Hij zei dat hij het niet in zijn bijgewerkte activa had aangegeven omdat de schuld was afgeschreven.

Khun Weerasak vertelde verder dat hij al documenten had ingediend met details over de schuld in kwestie en hij vond dat de documenten duidelijk genoeg waren, zodat hij verder niets aan de NACC hoeft uit te leggen.

Khun Worawit noemde ook de namen op van nieuwe vier ministers die zich bij de laatste herschikking bij het kabinet hadden gevoegd en zei dat ze hun bezittingen niet opnieuw hoefden op te geven omdat ze dat al hadden gedaan toen ze parlementslid werden.

De vier zijn khun Weerasak, minister van Onderwijs Khun Treenuch Thienthong, minister van Digitale Economie en Maatschappij, Khun Chaiwut Thanakamanusorn en vice-minister van Handel, khun Sinit Lertkrai.

Deze vier ministers kunnen er echter voor kiezen om hun bezittingen tussen 28 maart en 26 mei op te geven als een nieuw opgave, als ze dat überhaupt willen, zo eindigde hij het persbericht.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!