Thaise activisten opgenomen in ziekenhuis na dagenlange hongerstaking

BANGKOK:- Twee Thaise activisten zijn gisteren na een dagenlange hongerstaking opgenomen in het ziekenhuis. De twee vrouwen zitten sinds maandag vast en eisen met hun hongerstaking de vrijlating van andere activisten en een hervorming van het Thaise koningshuis.

Khun Orawan Phuphong (23) en khu. Tantawan Tuatulanon (20) zakten volgens de Bangkok Post vrijdag in elkaar nadat ze sinds woensdag niet meer hadden gedronken en gegeten. Ze werden daarna naar een gevangenisziekenhuis gebracht. Hun toestand zou nu stabiel zijn.

De activisten worden al langer beschuldigd van strafbare feiten, waaronder majesteitsschennis. In afwachting van hun strafproces waren ze op borgtocht vrij. Maar afgelopen maandag vertelden ze tegen de rechter dat ze zelf wilden dat die borgtocht werd ingetrokken.

Met die actie vroegen ze steun voor medeactivisten die zijn veroordeeld voor belediging van het koningshuis of protesten tegen de overheid. “Denk niet dat niemand dapper genoeg is om zijn leven en vrijheid op te geven voor waar hij voor vecht”, zeiden de activisten terwijl ze zichzelf met rode verf insmeerden, is te zien in een video.

Mensenrechtenorganisaties eisen directe vrijlating
Mensen die vervolgd worden voor belediging van het Thaise koningshuis riskeren vijftien jaar cel. En de belediging kan breed worden opgevat. Zo kwam activiste Tuatulanon in de problemen toen ze vorig jaar bij een winkelcentrum een peiling hield over de stoet koninklijke auto’s. De autoriteiten zagen de actie als een vorm van majesteitsschennis, en dus arresteerden ze Tuatulanon. Na een hongerstaking van 37 dagen kwam ze op borgtocht vrij. 

Maar zij is lang niet de enige Thai die wordt vervolgd.
Volgens Thai Lawyers for Human Rights werden sinds de grootschalige protesten van 2020 zeker 1.860 mensen vervolgd vanwege hun rol in de protesten. Onder hen zijn 283 mensen die jonger zijn dan achttien jaar.

Volgens Human Rights Watch zijn in de afgelopen jaren meer dan tweehonderd mensen aangeklaagd voor majesteitsschennis. De mensenrechtenorganisatie riep gisteren de Thaise overheid op om de “onrechtvaardige zaken” tegen Phuphong, Tuatulanon en andere demonstranten te laten vallen.

“Deze activisten in voorarrest houden voor de vreedzame uitoefening van hun rechten is wreed”, zei Elaine Pearson, directeur Azië bij Human Right Watch. “De Thaise regering moet toelaten dat alle standpunten vreedzaam kunnen worden geuit, ook vragen over de monarchie.”

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Facebook 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Prachatai English

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!