Thaise activist en boegbeeld van protestbeweging voorlopig op vrije voeten

~IEMAND DE MOND SNOEREN~
(Iemand verbieden iets te zeggen / tot zwijgen brengen)

In Thailand mag activist Parit “Penguin” Chiwarak (22) nu toch op borgtocht uit de gevangenis, als hij ‘geen onrust meer veroorzaakt’. De hongerstakende jongeman zat sinds februari in voorhechtenis vanwege kritiek op de monarchie. Zijn familie vroeg al negen keer om zijn vrijlating.

Parit wordt beschuldigd van majesteitsschennis omdat hij pleit voor een aangepaste monarchie in zijn land. In minder dan een jaar tijd groeide hij uit tot één van de bekendste gezichten van het protest tegen de overheid in Thailand.

Thaise etiquette

‘Het voelt onnatuurlijk om met vreemden te praten, zeker over politiek. Dat is Thaise etiquette. Je praat enkel met iemand die je vertrouwt.’ Het zijn woorden van Parit Chiwarak tijdens een ontmoeting die ik met hem heb in december 2018. Thailand leeft op dat moment al vier jaar onder militair bestuur en de beloofde verkiezingen worden telkens uitgesteld.

Parit is dan 20 jaar en zijn generatie is opgegroeid met staatsgrepen en junta’s. Hij is een intelligente jongeman, corpulent en met een licht spraakgebrek, maar rad van tong. Op de campus van zijn universiteit in Bangkok organiseert hij politieke bijeenkomsten. Maar hij zegt dat de politie hem voortdurend in de gaten houdt. ‘Zelfs mijn moeder is al gevolgd tot aan haar huis.’ Wanneer ik nog maar een opmerking over de koning maak, zelfs zonder er een vraag over te stellen, maken Parit en zijn vrienden meteen duidelijk dat dit een taboeonderwerp is.

Nog een opvallende uitspraak uit dat interview: ‘Dit is niet het goeie moment om te betogen. Teveel protest kan voor de junta een argument zijn om nòg langer aan de macht te blijven.’

LEES VERDER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!