Thais Ministerie zoekt hulp om de illegale suikerrietoogstbranden te stoppen

ISAAN:- Om de luchtvervuiling te helpen verminderen, heeft het ministerie van Industrie twee andere ministeries gevraagd om te helpen voorkomen dat boeren hun suikerrietvelden illegaal verbranden vóór de oogst, zei Panuwat Triyangkulsr, zijnde de secretaris van het ministerie.

Veel suikerrietboeren verbranden hun akkers nog voor de oogst, ook al kunnen ze hierdoor in de gevangenis belanden.  De traditionele praktijk maakt het oogsten handiger omdat vuur de bladeren van de stok verbrandt.  Het veroorzaakt echter wel een enorme luchtvervuiling.

Khun Panuwat, die ook waarnemend secretaris-generaal is van het rietsuiker bureau, zei dat hij de twee ministeries om hulp had gevraagd omdat ze een cruciale rol spelen bij het toezicht op het land.

Ze werken samen met alle overheidsniveaus, ook op provinciaal, districts- en tambonniveau, legde hij uit.

Khun Panuwat zei dat hij zijn collega secretarissen van beide ministeries had geschreven om meer samenwerking te zoeken voor een vijfjarenplan om luchtverontreiniging te verminderen dat in 2019 van kracht werd.

Het ministerie van Industrie probeert al jaren te voorkomen dat boeren hun suikerrietvelden stiekem verbranden en heeft subsidies gekregen voor boeren die ze niet verbranden, zei hij. Ondanks dat negeren veel boeren het verbod.

Volgens het rietsuiker bureau werd 29,81% van de 15 miljoen ton suikerriet die van 1 december tot 31 januari aan suikerfabrieken werd verkocht, verbrand voordat het werd geoogst.

In termen van luchtverontreiniging staat het verbranden van suikerrietplantages gelijk aan het verbranden van 1,5 miljoen rai bos.

De top 15 provincies waar suikerrietplantages werden verbrand vóór de oogst zijn Nakhon Ratchasima, Udon Thani, Kalasin, Phetchabun, Khon Kaen, Suphan Buri, Uthai Thani, Nakhon Sawan, Kanchanaburi, Loei, Nong Bua Lamphu, Lop Buri, Sa Kaew, Chaiyaphum,  en Mukdahan.

Het rietsuiker bureau heeft zijn bezorgdheid geuit dat PM2.5 , fijne stofdeeltjes in de lucht als gevolg van de verbranding van suikerriet het immuunsysteem verzwakt en mensen kwetsbaarder maakt voor het Covid19 virus.  Het produceert ook smog die de toeristenindustrie kan schaden, aldus het bureau.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!