🎥 | Thailand’s wapenbeheersingswet: kan het schieten uit zelfverdediging worden gerechtvaardigd?

TAK:- Afgelopen donderdagmiddag reden vier gemaskerde mannen op twee motoren en schoten op de etalage van een goudwinkel in een poging om deze te beroven. De overval werd verijdeld door de eigenaar van de goudwinkel, die op de overvallers schoot en één van hen ernstig verwondde.  De gewonde man en een andere verdachte werden aangehouden, maar de andere twee wisten te ontkomen.

Foto’s van de juwelier Pisit (achternaam ingehouden) die de overvallers van dichtbij neerschoot, heeft tot veel kritiek geleid. De 49-jarige khun Pisit is naar verluidt beoefenaar van de schietsport en heeft verschillende trofeeën gewonnen.

In een Facebookbericht op vrijdag zei de bekende advocaat Kerdpol Kaewkerd dat hij gelooft dat Pisit met weinig straf wegkomt omdat hij de schietpartij als zelfverdediging kan rechtvaardigen.

Nu rijst de vraag: Is schieten gerechtvaardigd?
Deze schietpartij heeft echter geleid tot een gesprek over de vraag of schieten voor “zelfverdediging” acceptabel is.

Een ander voorbeeld van een schietpartij uit zelfverdediging was in 2018, toen ingenieur Suthep Poshsomboon een 17-jarige schooljongen in Chonburi doodschoot vanwege roekeloos rijden op de weg.

Khun Sutheps auto was omsingeld door een groep boze jongeren vanwege een ruzie over voorrang, en toen hij door één van hen werd geraakt, nam hij wraak door zijn pistool te trekken en te schieten. De rechtbank van eerste aanleg en het Hof van Beroep spraken een gevangenisstraf van 10 jaar uit en oordeelden dat Suthep door eigen keuze in een vermijdbaar conflict was terechtgekomen.

Het Hooggerechtshof vernietigde de uitspraak echter en verlaagde de straf tot drie jaar en vier maanden met voorwaardelijke vrijlating omdat de schietpartij werd gezien als zelfverdediging.

Recht op wapenbezit
Volgens artikel 8 van de wet op vuurwapens, munitie, explosieven, vuurwerk en imitatie vuurwapens uit 1947 in Thailand mag niemand munitie bezitten dat niet overeenkomt met de vergunning die aan de wapeneigenaar is verleend. Overtreders kunnen tot 10 jaar gevangenisstraf en/of een boete van 20.000 baht krijgen.

🎥 https://www.facebook.com/watch/?v=707491630737898

De wet zegt ook: “Niemand mag een vuurwapen naar een stad, dorp of openbare weg dragen zonder een vergunning om vuurwapens te dragen, behalve in gevallen waarin het dragen van vuurwapens vereist is in geval van noodzaak of noodgeval, afhankelijk van de omstandigheden.” Overtreding van dit hoofdstuk kan resulteren in maximaal vijf jaar gevangenisstraf en/of maximaal 10.000 baht aan boetes.

“Niemand mag openlijk een vuurwapen dragen of een vuurwapen dragen op een verzamelplaats die is bedoeld voor aanbidding, vrolijkheid, amusement of andere doeleinden.” Overtreders van dit punt die niet over de vergunning beschikken om in het openbaar wapens te dragen, kunnen een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar en/of een boete van 1.000 tot 10.000 baht krijgen.

Degenen die de vergunning hebben om een ​​vuurwapen te dragen, maar het meebrengen naar een plaats van aanbidding, amusement enz., kunnen een jaar gevangenisstraf en/of een boete van 2.000 baht tegemoet zien.

Volgens informatie gebruikte juwelier Pisit een Benelli M4 tactisch jachtgeweer om zichzelf en zijn goudwinkel te beschermen. Dit semi-automatische jachtgeweer was groot in de Hollywood-kaskraker “John Wick: Chapter 2”.

De Benelli M4, uitgebracht door de Italiaanse vuurwapenfabrikant Benelli Armi SpA in 1998, wordt veel gebruikt door de legers van Italië, de VS en het Verenigd Koninkrijk.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!