Thailand zint erop om erkenning voor zijn iconische Nora-danskunst bij de Unesco-erkenning te krijgen

THAILAND:- De Thaise Nora dans, een vorm van traditionele volkskunst die populair is in het zuiden van Thailand, zal naar verwachting op 16 december de onderscheiding ‘Immateriële Cultureel Erfgoed voor de Mensheid’ van Unesco gaan krijgen, zo maakte het departement van culturele promotie bekend.

Als het de vermelding gehonoreerd wordt, zal Nora zich aansluiten bij Khon dans (traditioneel gemaskerd dansdrama) en traditionele Thaise massage als het culturele erfgoed van Thailand.

De status van de uitvoerende kunst zal worden besproken tijdens de 16e sessie van het Intergouvernementeel Comité voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed, die van 13-18 december zal worden gehouden in het hoofdkantoor van Unesco in Parijs.

De officiële registratie van Nora zal op 16 december worden aangekondigd tijdens een persconferentie in het Cultureel Centrum van Thailand, samen met een live-uitzending van de Unesco-aankondiging vanuit Parijs.

De Nora dans, een dansroutine die van generatie op generatie is doorgegeven, is in wezen een ritueel om voorouders te aanbidden en wordt gezien als een hulpmiddel om de cohesie binnen de gemeenschappen te versterken.

Het dansdrama, dat wel drie dagen en nachten kan duren, vertelt meestal het mythologische verhaal van een plaatselijke prins die Manohra (Nora), een vrouwelijke vogelprinses, gaat redden.  De dans bestaat over het algemeen uit 12 posities en 17 bewegingen die worden gekenmerkt door extreem expressieve vingerbewegingen die worden gespecificeerd door lange nepnagels.

Het departement van culturele promotie zendt van 13 tot 17 december rond 20.30 uur de documentaire “Nora, the Kingdom’s Wisdom” uit op de Thaise PBS-zender.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!