Thailand verhoogt de voedselveiligheid en verbiedt schadelijke landbouwchemicaliën

PATTAYA:- De Thaise voedselveiligheidsprotocollen zijn in opkomst na succesvolle pogingen om schadelijke herbiciden en pesticiden zoals paraquat en chloorpyrifos te verbieden, naast triomfantelijke pogingen om het gebruik van glyfosaat te beperken, zoals onlangs in een belangrijk gezondheidsseminar werd besproken.

Het seminar getiteld “A Decade for Driving to Food Safety” benadrukte dat minder mensen nu een behandeling krijgen voor symptomen die verband houden met het gebruik en misbruik van deze chemicaliën.

De coördinator van het Thais pesticide network, afgekort Thai-Pan, Khun Prokchon Usap, merkte op dat er aanzienlijke vooruitgang werd geboekt toen de overheid ingreep, wat resulteerde in een vermindering van de import van agrochemische producten van 128 miljoen kilogram in 2017 naar 113 miljoen kilogram in 2022.

Het aantal patiënten met aandoeningen die verband houden met het gebruik van agrochemicaliën daalde ook, van 22,75 gevallen per 100.000 mensen in 2017 naar 8,72 per 100.000 mensen in 2023.

In 2019 meldde het Departement Medische Wetenschappen dat 26,6% van de onderzoeksmonsters besmet was met gevaarlijke chemicaliën, zei Prokchon. “Na het verbod werd echter geen enkele besmetting in de monsters gedetecteerd.”

Thai-Pan verwacht dat de publieke gezondheidszorguitgaven die verband houden met door landbouwchemicaliën veroorzaakte ziekten de komende jaren met ruim 48 miljard baht (1,3 miljard dollar) zullen afnemen.

Prokchon voegde eraan toe dat Thai-Pan van 2012 tot 2022 het gebruik van vier soorten landbouwchemicaliën, carbonaat, organofosfaat, organochloor en pyrethroïden, in geëxporteerde groenten en fruit monitorde.

Uit hun bevindingen bleek dat het besmettingsniveau was afgenomen van 50% naar 20%. Thai-Pan en zijn partners zijn van plan te werken aan een totaal verbod op deze vier landbouwchemicaliën. Prokchon prijst verder de toegenomen laboratoriumcapaciteit, waardoor testen op grotere schaal nu mogelijk is, met faciliteiten om op ongeveer 500 chemicaliën te testen.

“Het bewijst dat we nu op de goede weg zijn om de chemische stof bij de bron aan te pakken.”

Thai-Pan en zijn partners waren het erover eens dat samenwerking van alle belanghebbenden essentieel is voor het creëren van een landelijke beweging richting het bereiken van voedselveiligheid, met het vooruitzicht op nog minder gebruik van agrochemische producten door boeren in de toekomst, zo stond in de Thaise pers geschreven.

Olleke Bolleke in Pattaya
Illustraties zin ter ondersteuning van dit artikel
Bron: วารสารข่าวไทย

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!