Thailand roept na spoedberaad een nationaal apenpokkenalarm uit

BANGKOK:- Thailand heeft zijn waarschuwing voor apenpokken opgewaardeerd naar nationaal niveau na een spoedvergadering van gezondheidsinstanties en de minister van volksgezondheid. De Minister van Volksgezondheid, Khun Anutin Charnvirakul riep de vergadering bijeen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie zaterdag apenpokken tot een wereldwijde noodsituatie had uitgeroepen.

Khun Anutin zei dat het toezicht op en de bestrijding van apenpokken in Thailand zal worden overgenomen door het centrum voor noodoperaties van het ministerie van Volksgezondheid.

Hij zei dat de bijeenkomst ook de tijdlijn van Thailand’s eerste bevestigde geval van apenpokken had besproken.

Dinsdag bevestigden laboratoriumtests dat een Nigeriaanse man die in het ziekenhuis was opgenomen in Phuket, apenpokken had opgelopen.  Vervolgens vluchtte hij via de provincie Sa Kaew naar Cambodja en werd daar zaterdag gearresteerd.

Hij zei óók dat ziektebestrijdingsfunctionarissen in het hele land met grenscontroleposten werkten om reizigers te screenen op apenpokken.  Reizigers uit risicolanden werden streng gecontroleerd, voegde hij eraan toe.

De medische dienst verzekerde de vergadering dat het voldoende pokkenvaccin in voorraad had om de inwoners van Thailand te beschermen.  Het vaccin ligt naar verluidt al 40 jaar in de koelkast, maar de afdeling zei dat het nog steeds werkend was.

Anutin zei dat apenpokken zich via seksuele activiteit verspreidt, dus mensen moeten zichzelf op dezelfde manier beschermen als tegen hiv.

 De vergadering benoemde ook Dr. Naruemol Sawanpanyalert, specialist van de medische dienst, om verschillende preventieve maatregelen aan het publiek uit te leggen.

Anutin zei dat medische experts van het ministerie deze week  zouden bijeenkomen om preventieve maatregelen tegen apenpokken en richtlijnen voor ziekenhuizen te bespreken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Asean Now 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Asean Now

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!