Thailand ontkent dat er varkensgriep heerst terwijl de varkensvoorraad daalt en de prijzen stijgen

BANGKOK:- De Thaise  regering ontkende gisteren een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AFS) in Thailand en wil het naar vermeend in de doofpot te stoppen, te midden van een groeiend vermoeden dat AFS verantwoordelijk is voor de dalende hoeveelheid lokale varkensvlees en de stijgende prijzen.  

Het AFS is al bezig met het decimeren van varkenskudden in de buurlanden Maleisië, Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam, evenals in tientallen andere landen.

De aanvoer van Thais varkensvlees is dit jaar met 30 procent gedaald en premier Prayut Chan-o-cha heeft veehouders bevolen de inspecties van varkenshouderijen te versnellen.

De regering houdt ondertussen vol dat vee-inspecteurs de internationale normen volgen en alle Thaise AFS-gevallen onverwijld aan de Internationale Diergezondheidsorganisatie zouden rapporteren.

AFS, waarvoor geen vaccin bestaat, is dodelijk voor varkens, maar onschadelijk voor mensen. Door uitbraken van de afgelopen jaren zijn 500 miljoen varkens geruimd in China en 5 miljoen in Vietnam alleen.

Thailand is nu gericht op de ontwikkeling van een vaccin voor AFS, waarbij gezamenlijk onderzoek door de universiteiten van Chulalongkorn en Kasetsart 60-70 procent vooruitgang meldt.  Een succesvol vaccin zou gebruikt moeten worden om de Thaise varkensexport ter waarde van meer dan 20 miljard baht per jaar te beschermen.

Ondertussen biedt het ministerie van Handel in 667 verkooppunten in het hele land goedkoop varkensvlees aan om de last van de hogere dagelijkse kosten van levensonderhoud te verminderen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!