Thailand is #1 in ongelijkheid

~ONGELIJKE PAARDEN TREKKEN DE KAR SLECHT~
(Mensen die erg verschillen, kunnen beter niet samenwerken)

THAILAND:- Wie Thailand zegt, denkt aan ongerepte stranden en altijd gedienstig glimlachende mensen. Dat willen de toeristenfolders ons tenminste doen geloven. En de 40 miljoen bezoekers die tot voor de Corona-crisis naar ‘Amazing Thailand’ kwamen, kunnen dat al dan niet beamen, maar daar willen we het een andere keer over hebben.

En op economisch en sociaal vlak? Als we de Wereldbank mogen geloven heeft Thailand “in de afgelopen vier decennia een opmerkelijke vooruitgang geboekt op het gebied van sociale en economische ontwikkeling. In minder dan een generatie is het van een land met een laag inkomen naar een land met een hoger middeninkomen gegaan. Als dusdanig is Thailand een veel geciteerd succesverhaal op het vlak van ontwikkeling, met aanhoudende sterke groei en indrukwekkende armoedebestrijding”.

“De economie van Thailand groeide met een gemiddeld jaarlijks tempo van 7,5% in de hoogconjunctuurjaren 1960-1996 en van 5% in 1999-2005, na de Aziatische financiële crisis. Deze groei zorgde voor miljoenen banen, die miljoenen mensen uit de armoede hebben getild. De vooruitgang in meerdere dimensies van welzijn was indrukwekkend: meer kinderen krijgen meer jaren onderwijs, en vrijwel iedereen is nu gedekt door een ziektekostenverzekering, terwijl andere vormen van sociale zekerheid zijn uitgebreid”, aldus de Wereldbank.

Volgens de promotoren van het moderniseringsparadigma is er dus weinig aan de hand dat niet met het westerse groeimodel kan verbeterd worden.

Om deze reportage verder te lezen, klik HIER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!