Thailand importeert 7.800 ton kokosnoten ondanks dalende prijs

BANGKOK:- Thailand zal tot 78.477 ton kokosnoten tariefvrij importeren in het kader van het Asean Free Trade Agreement (AFTA) contingent dat van september tot december van dit jaar loopt.

Het ministerie van Handel zegt dat 15 Thaise bedrijven toestemming hebben gekregen om kokosnoten te importeren tegen een tarief van 1 per 2,5 kokosnoten die in eigen land worden gekocht.

Het Comité voor Olie en Plantaardige Olie heeft echter het gebruik van speciale voorzorgsmaatregelen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) goedgekeurd om Thaise kokosnootboeren te beschermen tegen prijsdalingen veroorzaakt door invoer.

Als de totale import van kokosnoten naar Thailand dit jaar het WTO-drempelvolume van 311.235 ton overschrijdt, zal de douane de invoerrechten verhogen.  De invoerrechten zullen stijgen van nul tot 72 procent voor AFTA-import en van 54 procent tot 72 procent voor WTO-import.

De National Economic and Social Development Council (NESDC) voorspelt dat Thailand dit jaar 0,876 miljoen ton kokosnoot zal produceren, tegen 1,269 miljoen ton vorig jaar.

Door de afnemende vraag in de eerste helft van 2021 als gevolg van Covid-19 is de prijs van kokosnoten in Thailand echter gedaald.

De prijs van grote kokosnoten die in augustus door boeren werden verkocht, bedroeg gemiddeld 8,19 baht per vrucht, een daling van 31,23 procent ten opzichte van 11,91 baht in dezelfde periode vorig jaar.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!