Thailand gelooft dat kansen op conflictoplossing in Oekraïne zullen verkleinen

BANGKOK:- Thailand onthield zich van stemming bij de VN-stemming waarin Ruslands annexatie van vier regio’s van Oekraïne werd veroordeeld, omdat het van mening is dat een dergelijke veroordeling in een tijd waarin de situatie in Oekraïne escaleert de kansen vergroot om het conflict langs diplomatieke weg op te lossen, zo liet het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten.

Thailand verzet zich echter resoluut tegen intimidatie of het gebruik van geweld door een staat tegen de territoriale soevereiniteit van een andere staat, evenals het gebruik van geweld om het grondgebied van een andere staat zonder provocatie te annexeren, aldus het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken.

De algemene vergadering van de Verenigde Naties veroordeelde gisteren met een overweldigende meerderheid de pogingen van Rusland om regio’s in Oekraïne te annexeren.  De resolutie werd gesteund door 143 landen, terwijl 35 staten, waaronder Thailand, China en India, zich van stemming onthielden.  Naast Rusland waren er vier landen tegen de stemming, namelijk Wit-Rusland, Noord-Korea, Syrië en Nicaragua.  Het was de grootste stem tegen Rusland sinds de invasie van Oekraïne.

De resolutie roept de internationale gemeenschap op om de annexatieclaims van Rusland niet te erkennen en roept op tot hun onmiddellijke terugtrekking.  Hij verwelkomt en ondersteunt krachtig de inspanningen om het conflict door middel van onderhandelingen te de-escaleren.

Het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Thailand als soevereine staat het Handvest van de Verenigde Naties en het internationaal recht en het principe van wederzijds respect en erkenning van de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle staten in overeenstemming met het VN-Handvest heeft gerespecteerd.

Thailand is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bedroefd over de vernietiging in Oekraïne en het lijden van de mensen daar en roept alle betrokken partijen op om hun conflict en geweld te de-escaleren en te proberen het conflict met vreedzame middelen op te lossen.

Menselijke veiligheid en het recht op leven zijn fundamentele pijlers van het internationale mensenrechtenhandvest en vandaag worden de bevolking van Oekraïne en vele anderen van deze rechten beroofd.  

Volgens het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken is het daarom de prioritaire taak en verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties om de vrede en de normaliteit van het Oekraïense volk te herstellen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!