THAILAND GAAT ÉÉN STAPJE VERDER en richt zich op de wet voor gepensioneerde homoseksuele buitenlanders

BANGKOK:- Een parlementaire commissie heeft ingestemd met een wijziging van de wet op het geregistreerd partnerschap, zodat homoseksuele buitenlanders een visum voor lang verblijf kunnen krijgen.  

De woordvoerder van de commissie, khun Thanikarn Pornongsarote zei dat het algemeen idee is om homotoerisme in Thailand aan te moedigen, maar de belangrijkste impact zou kunnen zijn om eenjarige visa aan te moedigen en verblijfsverlengingen voor buitenlandse stellen.  

Hij voegde eraan toe dat de toeristische autoriteit van Thailand, het TAT het land al lang als homovriendelijk promoot, maar dat nu tijd is om het imago van het land bij te werken.

Volgens de vorige versie van de wet op het burgerlijk samenwonen moesten een of beide partners in een burgerlijke samenleving de Thaise nationaliteit hebben om zich te kunnen laten registreren.  De wijziging zou een buitenlands stel in staat stellen om “gezamenlijke” huwelijks- of pensioneringsvisa aan te vragen, evenals verlengingen, bij Thaise ambassades en lokale immigratieautoriteiten.  

Met zo’n flexibiliteit zou Thailand het eerste land in Azië zijn dat zo’n stap voorwaarts zet.  Taiwan is het enige andere land in Azië met een gelijkheidswet, maar activisten zeggen dat deze niet klopt.  Homoseksuele partners kunnen daar geen kinderen adopteren en het zogenaamde huwelijk is beperkt tot Taiwanese burgers.

Echter de burgerrechten voor homoseksuelen zijn nog lang niet geïmplementeerd.  Het Thaise parlement buigt zich momenteel over twee voorstellen, een voor een burgerlijke unie en een voor volledige huwelijksgelijkheid.  De verschillen zijn meestal technisch, hoewel burgerlijke vakbonden de grondwettelijke definitie van het huwelijk tussen biologische tegenstellingen niet veranderen. 

De Rainbow Alliance, een belangenorganisatie in Bangkok, is van mening dat het burgerlijk huwelijksaanzoek waarschijnlijker zal worden uitgevoerd, aangezien conservatieve kringen zich verzetten tegen het veranderen van de grondwet.

Een andere vraag is of een homoseksuele unie in Thailand officieel erkend zou worden in andere landen.  Als dit het geval is, zou er een hausse kunnen ontstaan ​​van homoparen uit het buitenland die specifiek naar Thailand reizen om de papieren te verkrijgen zonder de bedoeling om zich hier te vestigen.  De opstellers van het parlementaire wetsvoorstel zeggen dat het afhangt van de vraag of de Thaise wetgeving specifieke visumvereisten heeft en hoe de rechtssystemen van andere landen zijn als het gaat om homoseksuele relaties.

De mensen van hetzelfde geslacht (geen huwelijk) hebben al de steun van het Thaise kabinet.  Er is een belofte dat de wet in werking zal treden vóór de volgende algemene verkiezingen, die begin volgend jaar zullen plaatsvinden.  Zelfs als de definitieve goedkeuring wordt uitgesteld als gevolg van druk van andere deals of politieke onrust, zal het volgende parlement waarschijnlijk worden gedomineerd door de oppositiepartij Pheu Thai, die over het algemeen als links van het centrum wordt beschouwd als het gaat om de wetgeving inzake burgerlijke vrijheden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand

Bron: TPN news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!