Thailand gaat buitenlandse inkomsten van inwoners belasten, ongeacht de overmaking 

BANGKOK:- De Belastingdienst van Thailand zal een wet aanpassen om personen met buitenlands inkomen te belasten, zelfs als dat inkomen niet naar Thailand wordt gebracht.

Directeur-generaal van de Belastingdienst, Kulaya Tantitemit, verklaarde dat de huidige belastingwet personen die meer dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijven verplicht om belasting te betalen over buitenlands inkomen als dat inkomen naar het land wordt gebracht.

Dit inkomen is momenteel onderworpen aan persoonlijke inkomstenbelastingbetalingen aan de dienst. De dienst werkt nu aan het aanpassen van de wet op basis van het principe van wereldwijd inkomen.

Dit principe belast personen op basis van hun verblijfplaats in het land, ongeacht of het inkomen binnenlands of internationaal is verkregen.

Kulaya noemde plannen om de belastinggrondslag uit te breiden door platforms met een inkomen van 1 miljard baht of meer te verplichten hun inkomstenbronnen te rapporteren. Ze voegde toe dat het departement deze informatie zal gebruiken om hun belastingnaleving te verifiëren.

Eerder heeft het departement de criteria voor belastingresidentie herzien en verplicht gesteld dat personen die ten minste 180 dagen per jaar in Thailand wonen en buitenlands inkomen verdienen, persoonlijke inkomstenbelasting moeten betalen als dat inkomen in hetzelfde jaar als waarin het is verdiend, het land wordt binnengebracht.

Deze regel wordt echter opnieuw herzien, met ingang van 2025 en vereist belastingbetaling over buitenlands inkomen, ongeacht wanneer het het land binnenkomt, zo meldde Bangkok Post.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

5 gedachten over “Thailand gaat buitenlandse inkomsten van inwoners belasten, ongeacht de overmaking ”

  1. Zal ik van mijn pensioentje waar ik in NL al belasting over betaal hier ook nog moeten gaan betalen ??
    Dan is Laos gelukkig dichtbij voor mij ..

    1. Niet direct… er zijn internationale belastingverdragen waarbij dubbele belasting wordt voorkomen.. Zopwel Thailand als Nederland/België hebben deze verdragen geratificeerd.
      Als ik de plannen goed begrijp is het als het volgende:
      Als het Nederlandse of Belgische belastingtarief hoger is dan het Thaise betaalt u in Thailand niets. Is het lager dan het Thaise tarief betaalt u belasting over het verschil.

      Voorbeeld:
      A) – Als het Thaise inkomstenbelastingtarief 10% is over uw inkomen, onafhankelijk in welk land u dat heeft verdient maar in NL of BE heeft u al 20% moeten betalen, dan betaalt u in Thailand niets. Sterker nog, het zou me niet verbazen dat als u meer dan 180 dagen in Thailand woont u zelfs geld terugvorderen van de NL/BE belastingdienst. (Dit laatste is overigens een aanname van mij, niet onderzocht of dit klopt.)

      B) – Zelfde verhaal, maar het Thaise inkomstenbelastingtarief is 20% is over uw inkomen, maar in NL of BE heeft u maar 15% belasting over uw inkomen betaald. Dan betaalt u in Thailand de aanvullende 5% belasting .

      Dit principe zal voor de meeste mensen gelden. Er zijn uiteraard uitzonderingen en in sommige situaties zal het veel ingewikkelder liggen maar in de basis is dit hoe het de internationale belastingverdragen werken.

  2. Ze zullen ook nog enkele ambtenaren moeten vinden die een aanvaardbaar Engels spreken. Wat betreft de landen met een verdrag – ik vermoed in Europa de meerderheid – zal deze maatregel, gezien de belastingdruk in Europa, en zeker in Belgie, weinig of niets opbrengen en voor de Thaise regering meer kosten meebrengen dan het winst zal opleveren. Weer zo’n ondoordacht project waar ze hier het monopolie van blijken te hebben.

  3. Is het reeds wet of is het weer maar een voorstel.
    Ze zouden beter de buitenlanders controleren die (sommige) hier veel geld verdienen met YouTube e.d.

  4. Het is oa bedoeld voor Thaise burgers die ondernemingen hebben buiten Thailand enof werken buiten Thailand en daardoor geen belasting betalen in Thailand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!