THAILAND | De vergeten spoorlijn van het vergeten deel van de Tweede Wereldoorlog’

THAILAND:- Het uitzicht op de Khwae Noi-vallei is indrukwekkend. Het tropisch regenwoud strekt zich uit als een groene zee van bomen en struiken, met in de verte bergtoppen op de grens met Myanmar. Slecht krijsende apen en tjirpende krekels verstoren de serene rust. Dit natuurschoon in het westen van Thailand verhult dat hier 82 jaar geleden, 99.044* gevangenen zijn gesneuveld bij de aanleg van de beruchte Birma-Siam-treinverbinding. Deze doden, plus de slachtoffers van de aanleg van de Pakan Baroe-spoorlijn op het Indonesische eiland Sumatra, werden vorige week herdacht op Landgoed Bronbeek.

Het is 1942 als de Japanse krijgsmacht besluit dat er treinverbinding moet komen tussen het Thaise Non Pladuk (toen Siam) en Thanbuyuzayat in Myanmar (toen Birma) Het tracé moet de aanvoer van troepen en materialen naar het Birmese front vergemakkelijken. De Japanners dwingen 177.900 Aziatische dwangarbeiders uit onder andere Birma, China, Java en Maleisië, 61.811 geallieerde krijgsgevangenen uit Australië, Groot-Brittannië, Amerika en Nederlands-Indië en 15.000 Japanners en Koreanen om de spoorlijn aan te leggen.

De voorbereidingen starten in maart 1942 en de eerste krijgsgevangenen worden in mei van dat jaar richting Birma vervoerd. Begin juni wordt de officiële opdracht tot de aanleg gegeven en komen de eerste krijgsgevangenen in Thailand aan. Op 17 juli wordt de eerste dode onder de krijgsgevangenen geregistreerd.

Volgens Japanse ingenieurs zal de bouw minimaal vijf jaar gaan duren. Uiteindelijk wordt de 415 kilometer lange en een meter brede spoorlijn al na zestien maanden geopend. In december 1943 is die volledig operationeel. Het project kost aan bijna honderdduizend mensen het leven.

Klik HIER om verder te lezen!

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!