Thailand | De vaccinaties blijken toch niet de heilige graal

BANGKOK:- De nieuwste Covid-variant Omicron heeft de feeststemming aan het einde van het jaar in Thailand vertroebeld.

En ondanks officiële waarschuwingen van wetenschappers in Zuid-Afrika en Botswana – twee landen waar de variant eerder is ontdekt en zeer overdraagbaar is gebleken – blijft deze nieuwe dreiging de bestaande vaccins te slim af, ook al lijken de symptomen vrij mild.

De farmaceutische industrie staat weer op de eerste plaats terwijl ze zich haasten om een ​​formule te creëren die effectief is in het onderdrukken van de verspreiding van de soort, aangezien de ooit nieuwe routines van hygiëne en sociale afstand normaal worden.  In het ergste geval kan nog lang op zich wachten met weer een jaar met lockdowns, quarantaines en beperkingen.  Vrijwilligers in de gezondheidszorg moeten mogelijk opnieuw actie ondernemen als er nog een ronde van massale tests en follow-up nodig is om de meest kwetsbare groepen te identificeren en te beschermen.

En als het opsporen van een nieuwe groep Covid-patiënten de sleutel is, moeten Thais bidden voor goddelijke interventie, aangezien het volgsysteem van de overheid verre van indrukwekkend of geruststellend is geweest.

Het laatste in het oog springende voorbeeld is de huidige zoektocht naar 272 reizigers uit acht risicovolle landen in zuidelijk Afrika.

De groep kwam het land binnen op 15 november en zal in Thailand blijven, maar zal een herhaalde RT-PCR-test voor Omicron moeten ondergaan die in eerdere testprotocollen was weggelaten.  Sinds 1 december hebben de gezondheidsautoriteiten de opdracht gekregen om reizigers uit acht landen te zoeken.  Het ministerie van Volksgezondheid zou de MorChana mobiele tracing-app gebruiken om ze te lokaliseren.  Het is de eerste keer dat het ministerie het systeem moet gebruiken om buitenlandse bezoekers te lokaliseren sinds het installeren en gebruiken van de app op 1 november verplicht werd gesteld voor alle buitenlandse aankomsten.

Tot voor kort waren er slechts 44 gelokaliseerd en RT-PCR getest.  Het ministerie van Volksgezondheid heeft beloofd nog eens 133 reizigers te vinden en te testen die minder dan twee weken in het land zijn, terwijl de overige 95 geen RT-PCR hoeven te doen omdat ze hier al meer dan twee weken zijn.

Het is te hopen dat deze digitale technologie gelijke tred kan houden met de razendsnelle verspreiding van de variant.  In de eerste drie dagen van een uitgebreide en effectieve zoektocht waarop het ministerie hoopte, werd echter slechts een kwart van de gezochte aankomsten geïdentificeerd.  Het valt nog te bezien hoe lang het zal duren om de resterende 133 risicovolle mensen op te pakken.

Tot dusverre was de casus een ander voorbeeld van de tekortkomingen van de overheid bij het gebruik van digitale innovaties in noodsituaties.

De Thais hebben zelf meer dan genoeg slechte ervaringen met mobiele apps van de overheid, met name de beruchte MorProm-app die is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid om vaccins toe te dienen die niet alleen te lijden hadden van een reeks publiekelijk gemaakte ongelukken.  De app bleek erg impopulair en heeft een nieuwe bestemming gekregen.  De pas een maand oude MorChana-app lijkt nu al ongeschikt om de heropening van het land voor vele duizenden toeristen te monitoren.

Omicron moet worden begrepen als een wake-up call dat de strijd van het land tegen Covid nog lang niet voorbij is en deze keer zijn er meer dan vaccins nodig om het te bestrijden.  Nu vaccins niet de heilige graal blijken te zijn die velen hadden verwacht, zal veel afhangen van belangrijke overheidsbeslissingen in de komende weken en maanden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!