Thailand blaast eeuwenoud plan voor ‘Aziatisch Panama kanaal’ nieuw leven in – maar dan via land

CHUMPHON:- Een eeuwenoud idee voor een directe verbinding tussen de Golf van Thailand en de Indische Oceaan ligt weer op tafel. De Thaise premier Srettha Thavisin zoekt buitenlandse investeerders voor een ‘landbrug’ over de smalle Kra-landengte.

Als een geroutineerde verkoper ontvouwt de nieuwe Thaise premier Srettha Thavisin graag een zeekaart van Zuidoost-Azië op internationale conferenties waar wereldleiders en investeerders samenkomen. Dan wordt volgens hem in één oogopslag duidelijk waarom een directe verbinding tussen de Golf van Thailand en de Indische Oceaan – dwars door het smalste deel van zijn land – een goed idee is. 

Het voorgestelde megaproject van een landbrug ter waarde van 1 biljoen baht in Zuid-Thailand zou de concurrentiekracht en energiezekerheid van het land helpen verbeteren, naast het aanbieden van een nieuwe transportroute in dit deel van de wereld, zo premier Srettha Thavisin gisteren.

Hij zei dat de voorgestelde landbrug die de Golf van Thailand met de Andamanse Zee verbindt, het groeiende verkeer in de Straat van Malakka, die 60% van het benzinetransport over zee in de wereld afhandelt, zou kunnen verlichten.

Het project, dat een investering van 1 biljoen baht vergt, zal in vier ontwikkelingsfasen worden verdeeld. De ontwikkeling omvat ook een transportverbinding van 93,9 kilometer, waarvan 89,3 kilometer over land en 2,15 kilometer op zee voor de haven van Ranong en 2,48 kilometer op zee voor de haven van Chumphon.

Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 

2 gedachten aan “Thailand blaast eeuwenoud plan voor ‘Aziatisch Panama kanaal’ nieuw leven in – maar dan via land”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!