Strandjutter aan de kust van Thailand wordt op een doodgewone donderdagmorgen € 900.000 rijker

PHUKET:- Een 66-jarige inwoner van het dorp Mai Khao op  Phuket liep afgelopen donderdagochtend over het strand, toen hij plots een brok vreemd materiaal aan de kustlijn zag liggen, wat volgens hem wel eens 30 miljoen baht waard zou kunnen zijn.  De man vond geen goud, of diamanten, of zelfs geen vogelnestje maar één groot brok walviskak.

Walviskak oftewel Ambergrijs is een wasachtige, vaste substantie die potvissen in hun darmen aanmaken, die vervolgens met de uitwerpselen door het dier uitgescheten wordt en daarom vaak “walviskak” wordt genoemd.  Het materiaal is verrassend waardevol, vereerd in Aziatische culturen voor gebruik in de geneeskunde en traditionele behandelingen en wordt ook gebruikt als specerij.  In de westerse cultuur wordt de stof ook gewaardeerd om zijn bruikbaarheid bij het stabiliseren van parfumgeuren.

Vanwege zijn wenselijkheid en schaarste, waarbij de potvis een beschermde soort is die het verzamelen of verkopen van zijn bijproducten op veel plaatsen illegaal maakt, is ambergrijs een van de meest waardevolle van dieren afgeleide stoffen op de planeet, met 1 kilogram die tot US $ 50.000 opbrengt.  De klomp die de lokale Phuket-dorpeling op het strand vond, weegt ongeveer 19,5 kilogram.

Als de olieachtige, wasachtige klomp die de man vond, wordt geverifieerd als hoogwaardige ambergrijs, zou deze ongeveer 32,6 miljoen baht waard kunnen zijn.

Deze ongelooflijk waardevolle vondst werd ontdekt tijdens een strandwandeling voor het Maikhao Dream Villa Resort & Spa.  Toen de nieuwsgierige man beter keek en in de gigantische bult prikte, zei hij dat er een olieachtig en honingachtig materiaal aan zijn vinger kleefde.  Het deed hem denken aan de goudgele kop van de walviskak die hij op televisie gezien had.

Hij bracht de klomp terug naar zijn huis om verder te inspecteren, en nu is het Phuket Marine Biological Centre op de hoogte gebracht van de ontdekking.  Ze hebben de klomp mogelijke “walvispoep” verzameld en deskundige mariene biologen inspecteren het nu in een poging om te verifiëren dat het in feite ambergrijs is.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Eakkapop Thongtub
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: Phuket News  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!