THAILAND:- Starbucks, één van de populairste koffieketens in Thailand, heeft aangekondigd dat de prijzen van zijn dranken vanaf vandaag in al zijn winkels in het hele land met 5 baht zullen worden verhoogd. Eén kopje koffie van Starbucks is nu duurder dan het nationale minimumloon van Thailand.
Het bedrijf zegt dat de reden voor de prijsstijging te wijten is aan de huidige economische situatie, die er volgens een officiële verklaring van Starbucks toe heeft geleid dat de exploitatie- en managementkosten zijn verhoogd.
Starbucks Thailand verontschuldigde zich voor het ongemak voor alle merkloyalisten en verklaarde dat het bedrijf had geprobeerd de prijs te handhaven om geen gevolgen voor klanten te hebben.
De prijsverhoging geldt alleen voor drankartikelen. Andere producten, waaronder desserts, koffiebonen, kant-en-klare frisdranken en drinkgerei, maar ook aanvullende toppings zoals siropen en slagroom, worden tegen dezelfde prijzen aangeboden. Ook de drankprijzen voor bestellingen via online platforms zullen stijgen.
Sommige Starbucks-fans gingen naar de officiële Facebook-pagina van de winkel om hun teleurstelling te uiten. Als reactie hierop verduidelijkte de paginabeheerder de poging van het bedrijf om de oorspronkelijke prijs te handhaven en wees hij klanten op het stijgende kostenprobleem.
Starbucks Thailand wordt geëxploiteerd door het grootste drankenbedrijf van Thailand, Thai Beverage, ook bekend als ThaiBev, dat eigendom is van de bekende zakenman Charoen Sirivadhanabhakdi. Bangkokbiznews meldde dat ThaiBev van plan is het aantal Starbucks-winkels in Thailand tegen 2030 uit te breiden tot 800, tegen 456 vorig jaar.
De coffeeshop wordt gezien als een doelgroep met een hoge koopkracht, aangezien een kopje koffie dat door de winkel wordt aangeboden ruim boven het minimumloon van 302 tot 316 baht ligt.
Starbucks Thailand is de eerste coffeeshop die dit jaar officieel de prijs van zijn dranken verhoogt. Als het merk kan bewijzen dat de nieuwe prijs geen grote negatieve impact heeft op de omzet, zullen andere coffeeshopketens waarschijnlijk dit voorbeeld volgen.
Olleke Bolleke in Thailand