‘Spookschip’ dreigde te zinken terwijl het naar de kust wordt gesleept, één en al mysterie omringt verlaten schip

NAKHON SI THAMMARAT:- Een verlaten vrachtschip in de zuidelijke wateren van de Golf van Thailand is zaterdagnacht door ruwe zee voor de kust van Nakhon Si Thammarat bijna naar de kelder gegaan terwijl het naar de kust werd gesleept.

Het op drift geslage Chinese Jin Shui Yuan 2-schip, van onbekende oorsprong, werd afgelopen donderdag in de buurt van de offshore-platforms van oliegigant Chevron Corp, ongeveer 100 zeemijl van de Songkhla-kustlijn ontdekt. 

De dienstdoende medewerkers van de oliemaatschappij vertelden de lokale autoriteiten die het 2nd Naval Area Command in Songkhla op de hoogte brachten van het incident.

Als reactie zette de commandant van het 2nd Naval Area, V/Adm Sunthorn Khamklai, een drone in om de plaats te inspecteren en instrueerde RAdm Surasak Prathanworapanya, adjunct-directeur van het Thai Commandocentrum voor maritieme handhaving (Thai-MECC) Regio 2,  het spookschip verder te onderzoeken.

Admiraal Surasak zei dat het 2nd Commando marinegebied met Thai-MECC Regio 2 had samengewerkt om het verlaten schip, dat door de lokale bevolking al “het spookschip” wordt genoemd, naar de kust te slepen bij Pak Nam Tapi, of de monding van de Tapi-rivier, in het district Muang in  Surat Thani.

Een sterke wind deed het schip slagzij maken, waardoor het over 28 zeemijl van de kust van het Sichon-district van Nakhon Si Thammarat overstroomde en half onder water verdween.  Lokale vissers zijn gewaarschuwd om niet in de buurt van de gezonken boot te komen.

Admiraal Surasak vertelde dat olie die uit het wrak lekt binnen drie dagen zal worden schoongemaakt om te voorkomen dat de wateren van de populaire toeristische bestemmingen Koh Madsum of Koh Mu in Surat Thani zou vervuilen.

Bovendien beoordelen de autoriteiten wat de potentiële milieu-impact van een poging om het schip te hijsen zou kunnen zijn, aldus  Surasak.

Een eerste onderzoek wees uit dat het 80 meter lange vrachtschip verlaten was en zwaar beschadigd was. Er was geen bemanning aan boord en alle documenten met betrekking tot de herkomst van het schip ontbraken.

Het anker en de meeste nautische uitrusting waren defect en er was nauwelijks elektrisch vermogen aan boord om de lichten van het schip aan te houden, zei hij.

De machinekamers waren ondergedompeld in water en er was een sterke geur van benzine, voegde hij eraan toe. De autoriteiten hadden bijna de helft van het binnenstroomde water dat het schip weg moeten pompen voordat ze het terug naar het land konden slepen, alfus Surasak.

Volgens een bron bij de marine wordt aangenomen dat het schip geen slachtoffer is geweest van piraterij, maar opzettelijk is achtergelaten vanwege het ontbrekende anker en defecte apparatuur.

Er zijn geen meldingen van piraten in het gebied, zei hij.  Ook de naam van het gezonken schip kwam niet in het systeem voor.

Een theorie is dat het schip in Thaise wateren is afgedreven nadat het in Vietnamese of Cambodjaanse wateren had gewerkt, zei de bron.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: fleetmon  
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand 
Bron: fleetmon.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!