BANGKOK:- Te midden van discussies over een mogelijke loonaanpassing in mei van dit jaar houdt de tripartiete looncommissie van Thailand de factoren in de gaten die van invloed zijn op de vaststelling van het dagelijkse minimumloon.
Dit is een reactie op het recente voorstel van de regering van premier Srettha Thavisin om het minimumloon voor de tweede keer dit jaar te verhogen. Begin januari werd al een bescheiden stijging van 2,37 procent doorgevoerd, maar deze werd door premier bekritiseerd als zwaar onvoldoende, vooral voor werknemers in de zuidelijke regio’s van het land.
EconThai, de werkgeversfederatie van Thaise handel en industrie, heeft deze ontwikkeling benadrukt. De vice-voorzitter van EconThai, Khun Tanit Sorat, liet weten dat de commissie twee subcommissies heeft gevormd, bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, werkgevers en werknemers. Zij zullen het nieuwe loonpeil bespreken, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als inflatie, bbp-groei en arbeidsproductiviteit.
Het inflatiecijfer van het ministerie van Handel bedroeg vorig jaar 1,23 procent, terwijl de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling zijn bbp-prognoses voor 2023 en 2024 naar respectievelijk 1,9 en 2,7 procent heeft herzien.
EconThai verwacht dat het nieuwe minimumloon niet voor alle werknemers naar 400 baht per dag zal stijgen, maar dat dit wel zou kunnen gebeuren voor bepaalde beroepen en regio’s. Dit is in lijn met het voorstel van de Pheu Thai Partij, waarin wordt opgeroepen tot een geleidelijke verhoging tot 600 baht in 2027, te beginnen met 400 baht dit jaar. Momenteel bedraagt het hoogste dagelijkse minimumloon 370 baht in Phuket, terwijl het 330 baht is in Yala, Pattani en Narathiwat.
Khun Tanit benadrukte dat de voorgestelde loonaanpassing naar 400 baht per dag vooral ten goede zou komen aan migrerende werknemers, aangezien veel Thaise werknemers al boven deze limiet verdienen. Met een verwachte instroom van 400.000 tot 500.000 pas afgestudeerden in maart zullen velen van hen naar verwachting als freelancer gaan werken.
Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Aseanbriefing