Sommige Thaise bessenplukkers verdienen tijdens één seizoen in Finland het salaris wat gelijk staat aan 15 jaar salaris

FINLAND:- De uitbraak van covid19 virus onder een groep Thaise bessenplukkers in augustus in Finland was een reden tot bezorgdheid, maar over het algemeen was het zomerseizoen goed, althans vanuit het oogpunt van de Thaise plukkers waren de besten erin geslaagd om te verdienen wat zou zijn geweest  jaar inkomen in hun thuisland Thailand.

Volgens De YLE verdienden enkele Thaise plukkers tijdens hun twee-en-een-halve maand durende bessenplukcontract in Finland een inkomen dat gelijk staat aan maar liefst vijftien jaar inkomen in Thailand.

Jukka Kristo, CEO van het Finse bessenbedrijf Polarica bevestigt dat de beste plukkers in zijn bedrijf een nettowinst van EUR 12.000 op hun loonstrookjes hebben staan, met een gemiddelde van iets minder dan EUR 4.000 netto.

“Het jaarinkomen in het boerensegment in Thailand is ongeveer EUR 800, en als het gaat om een ​​gemiddeld netto-inkomen van iets minder dan EUR 4.000, is het groot.  En voor degenen met een inkomen van bijna 12.000 euro, is het zo groot dat de plukkers veel kunnen doen voor hun gezin – met deze twee en een halve maand verdiensten.”  zegt Jukka Kristo.

Een groot aantal Thaise bessenplukkers die naar Finland komen, werken in de landbouw en voornamelijk op rijstplantages in Thailand, waar het inkomensniveau erg laag is.  12.000 euro komt overeen met 15 jaar salaris voor de rijstteelt, voegt hij eraan toe.

Polarica had dit seizoen 1.150 Thaise plukkers in Finland aan het werk, het Finse bessenplukseizoen is zeer geschikt voor de Thaise plukkers, aangezien de rijstplantages in Thailand tijdens het regenseizoen in juli-september geen arbeid nodig hebben.  Als het bessenseizoen in Finland begin oktober eindigt, begint de rijstoogst in Thailand.

Thaise plukkers zijn gewend om hard te werken en maken doorgaans lange dagen.  De dag begint meestal om zes uur ’s ochtends en eindigt rond negen uur ’s avonds.  Bessenverwerkende bedrijven streven er altijd naar om hun plukkers op de meest winstgevende bessenlocaties te houden, dus het is in het gemeenschappelijk belang van zowel het bedrijf als de plukkers dat plukkers meebewegen met de oogst.

Dit jaar was in het Berry Companies Agreement voor het eerst een wettelijk gegarandeerd loon voor plukkers opgenomen, maar volgens de bedrijven vertrouwden slechts enkele plukkers daarop.

Volgens Jukka Kristo was het jaar als geheel “gewoon ok”.  De blauwebessenoogst was een vraagteken voor de start van het seizoen, maar de vochtigheid van begin juni zorgde ervoor dat de pluk historisch lang doorging.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photostock
Content: Olleke Bolleke in Europa
Bron: scandasia.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!