Sobhraj, de slang uit Azië, op vliegveld Charles de Gaulle geland

PARIJS – De Franse seriemoordenaar Charles Sobhraj, verantwoordelijk voor meerdere moorden in de jaren zeventig in Azië, is zaterdag aangekomen in Parijs. Bij aankomst werd hij door de grenspolitie meegenomen voor „identiteitscontroles”, aldus een bron op de luchthaven. Die zegt later zaterdag dat Sobhraj na de controles het vliegveld heeft verlaten en de media die hem opwachtten in de aankomsthal heeft ontweken.

De 78-jarige werd donderdag vrijgelaten uit een gevangenis in Nepal, waar hij bijna twintig jaar vastzat. Tegen persbureau AFP zei hij onschuldig te zijn.

Sobhraj kwam vorig jaar weer in de belangstelling te staan door de Netflixserie The Serpent, die op zijn daden is gebaseerd. Hij wordt in verband gebracht met tientallen moorden, maar veel daarvan zijn niet bewezen. Hij werd vrijgelaten vanwege gezondheidsklachten en vloog vrijdag van Nepal naar Qatar, om vanuit daar terug te keren naar Parijs. In het vliegtuig beweerde hij tegenover AFP dat Nepal „nepdocumenten” heeft gebruikt om hem te veroordelen. Ook zei hij: „Ik voel me fantastisch. Ik heb een hoop te doen. Ik heb een hoop mensen aan te klagen, inclusief Nepal.”

De Nepalese politie begeleidt Charles Sobhraj, met bruine pet, op vrijdag naar een immigratiekantoor in Kathmandu, Nepal.  (Niranjan Shrestha/The Associated Press)

Sobhraj kwam in 1976 vast te zitten in India, maar wist tien jaar later te ontsnappen door alle bewakers te vergiftigen. Na korte tijd werd hij weer gepakt, maar in 1997 zat zijn celstraf erop. Hij leefde als bekendheid in Parijs en gaf meerdere tv-interviews. In 2003 ging hij terug naar Nepal waar hij werd opgepakt voor moorden uit de jaren zeventig waar hij nog niet voor berecht was.

De Fransman was vooral uit op westerse toeristen, die hij vergiftigde, wurgde of in brand stak. Na de moord op een Nederlands stel kwam de Nederlander Herman Knippenberg hem op het spoor. Knippenberg werkte voor de Nederlandse ambassade in Thailand en legde het verband met een aantal andere moorden in andere landen. Sobhraj werd de slang genoemd omdat hij veel mensen bedroog en net als een slang moeilijk te grijpen was. Hij veranderde vaak van identiteit en gebruikte zelfs paspoorten van slachtoffers om te reizen.

Nihita Biswas, die beweert de vrouw te zijn van Charles Sobhraj, loopt buiten het Departement van Immigratie in Kathmandu, terwijl Sobhraj na zijn vrijlating uit de gevangenis naar binnen werd gebracht.  (Monika Malla/Reuters)

De succesvolle serie over zijn leven The Serpent werd gemaakt door Netflix en de BBC en kwam begin 2021 uit. In de serie is ook een grote rol voor Knippenberg weggelegd.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: apnews 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: apnews.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!