Schelpdierenloterij in Thailand is één hype, maar hoe weet u of die parel op uw bord de moeite waard is? Miljoenen of euh!

THAILAND:- heeft U ooit de hoop gekoesterd een parel op uw bord bij het door U bestelde seafood te vinden. De zogenaamde Shellfish Lottery levert elke dag nieuwe winnaars op – maar slechts een paar van de “prijzen” zijn miljoenen waard. 

De berichtjes op sociale media over seafood-diners die waardevolle Melo-parels vinden tussen hun maaltijden zijn de laatste tijd viraal gegaan op sociale media. Een Melo-parel van hoge kwaliteit is volgens de Pearlwise-website doorgaans meer dan $ 75.000 (meer dan 2,7 miljoen baht) waard op een veiling. 

Foto’s van vondsten van Thaise diners tonen parels in alle maten en kleuren, ontdekt in verschillende schelpen. Experts hebben nu echter koud water over veel van de claims gegoten. Zeldzame en kostbare Melo-parels worden niet gevonden in mosselen, gevlekte Babylon-slakken of gouden appelslakken, zo vertelde de directeur van het edelsteen en sieraden instituut van Thailand, het GIT.

De GIT-directeur Sumed Prasongpongchai zei dat Melo-parels alleen te vinden zijn in de kogelhulzen van Melo-slakken. Parels gevonden in mosselen en andere slakken zijn veel minder waardevol.

De vraag naar Melo-parels is groot omdat, in tegenstelling tot mosselen en oesters, Meloslakken niet kunnen worden gekweekt voor de productie van parels. Natuurlijke Melo-parels zijn echter zo zeldzaam dat er geen waarderingsnorm is voor deze kostbare edelstenen. 

Vorig jaar vond de Thaise 40-jarige vrachtwagenchauffeur khun Monthian Jansuk, een zeldzame oranje Melo-parel in een zak slakken van 50 baht die hij kocht op zijn lokale markt in Chonburi. Nadat de GIT had bevestigd dat het echt was, verkocht Monthian de parel voor 1,2 miljoen baht. Er werd echter nu gesuggereerd dat die prijs slechts een derde van de werkelijke waarde van de parel was.

De meest waardevolle Melo-parels zijn oranje gekleurd met duidelijke vlamachtige strepen, zei Sumed. “Hoe meer strepen, hoe kostbaarder en duurder de Melo-parel zal zijn,” voegde hij eraan toe. 

Hij adviseerde mensen om alle parels die ze in hun maaltijden vinden naar het GIT te sturen. Het instituut gaat na of de vondst een kostbare Melo is of een ander soort parel.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!