Rechtbank in Thailand beveelt inbeslagname van activa van de late darknet-baron Cazes in Thailand

BANGKOK:- De rechtbank van Talingchan in Bangkok heeft de inbeslagname bevolen van 413 miljoen baht aan activa die eigendom zijn van de overleden oprichter van de darknet AlphaBay-website, zo liet een openbare aanklager gisteren aan de pers weten.

Khun Jumpol Phansamrit, directeur buitenlandse zaken van het Office of the Attorney General (OAG), zei dat de rechtbank het verzoek van de openbare aanklagers heeft ingewilligd en de inbeslagname heeft gelast van activa die eigendom zijn van de overleden Canadese staatsburger Alexandre Cazes.

“Cazes was pas 25 toen hij in 2017 zelfmoord pleegde in een Thaise gevangenis”

Khun Jumpol zei dat de afdeling buitenlandse zaken van de OAG nog niet met de Amerikaanse autoriteiten heeft gesproken over hoe de fondsen die zijn verzameld uit de verkoop van de eigendommen van Cazes kunnen worden gedeeld.  De activa omvatten een Lamborghini-auto ter waarde van 45 miljoen baht, een Porsche ter waarde van 10 miljoen baht, drie huizen met een waarde van 308 miljoen baht en acht bankrekeningen met 46 miljoen baht.

Jumpol zei verder dat de Thaise autoriteiten eerder 911 Bitcoins van Cazes in beslag hadden genomen en aan de Amerikaanse autoriteiten hadden overgedragen, maar zijn afdeling zal de VS vragen om de Bitcoins terug te geven, zodat ze kunnen worden geveild met de resterende activa.

De zaak van Cazes kwam aan het licht toen de Amerikaanse autoriteiten hun Thaise collega’s op de hoogte brachten van een arrestatiebevel dat voor hem was uitgevaardigd door een rechtbank in Californië op 16 aanklachten.

Volgens de aanklacht zou Cazes zijn website hebben gebruikt om drugs en wapens te verkopen en geld wit te wassen, en zou hij betalingen in Bitcoins hebben aangenomen.

Cazes en zijn vrouw Sunisa Thapsuwan werden op 5 juli 2017 gearresteerd en terwijl het uitleveringsproces aan de gang was, pleegde hij op 12 juli zelfmoord.

Jumpol verklaarde dat de Amerikaanse autoriteiten de OAG hadden gevraagd om de inbeslagname van de activa van Cazes in Thailand in mei 2019 te coördineren, maar de Thaise rechtbank beval de inbeslagname pas op 27 april van dit jaar.

 In het volgende proces zal de OAG de activa veilen, inclusief de 911 Bitcoins, en met de VS bespreken hoe het geld moet worden verdeeld, voegde Jumpol eraan toe.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!