Premier van Thailand bezorgd over negatieve online content welke is gericht op het Thaise koninklijk huis

BANGKOK:- Premier Prayut Chan-o-cha sprak onlangs zijn bezorgdheid uit over online campagnes gericht op de monarchie nadat een verkoopadvertentie in Lazada eerder deze week tot veel publieke verontwaardiging leidde.

De premier beweerde dat de Thaise bevolking de monarchie in hun hart gesloten heeft en deze uitermate respecteren, omdat het de eenheid voor het land vormt.

Hij reageerde op een advertentie waarin een vrouw in een rolstoel wordt afgebeeld die wordt gepest door een ander die blijkbaar van adel is.  De TikTok-clip veroorzaakte opschudding onder Thaise netizens die de makers ervan beschuldigden mensen met een handicap voor de gek te houden en vooral aanstootgevend te zijn voor een koninklijk.  

Sommige mensen waren zo beledigd dat ze de app van het e-commerceplatform verwijderden en een campagne voor de boycot lanceerden.

Ondertussen liet het ministerie van Digitale Economie en Samenleving dat het samenwerkt met de Police Technology Crime Suppression Division weten, dat ze deze zaak gaan onderzoeken om te zien of er wetten zijn overtreden, aldus de regeringswoordvoerder.

“Marketers, influencers en contentmakers moeten voorzichtig zijn met wat ze online plaatsen.  Je moet inhoud vermijden die als ongepast kan worden beschouwd en gericht is op een instelling die door de hele natie wordt gerespecteerd’, zo vertelde Thanakorn Wangboonkongchana.

 “Ze zullen niet alleen Thais in het hele land ontevreden maken, maar zullen ook het imago en de reputatie van de betrokken mensen schaden.  Ze kunnen ook het risico lopen de wet te overtreden”, zei hij.  “Het is in strijd met de mensenrechten om de spot te drijven met gehandicapten.  Ik denk niet dat een Thaise consument dat soort ‘oncreatieve’ marketing zal steunen.”

Ondertussen heeft het reclamebureau Intersect Design Factory, dat de betrokken influencers had ingehuurd, de verantwoordelijkheid voor de beledigende advertentie op zich genomen en zei dat het niet de bedoeling had om de gehandicapte of een persoon in het bijzonder te bespotten.  Ook de aanvallende clip is van het net gehaald.

Lazada bood afgelopen vrijdag  zijn verontschuldigingen aan en zei dat de controversiële advertentie niet door een goed doorlichtingsproces was gegaan, anders “zou het nooit zijn gepubliceerd omdat het in strijd is met onze waarden en principes”.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!