Premier van Thailand bereidt zich voor om Thais uit Israël te evacueren 

BANGKOK:-De premier van Thailand bereidt zich voor op de evacuatie van Thais persoon uit Israël (een persoon uit een nederzetting in Mivtahim), slechts 8 km van de grens van de Gazastrook. Khun Kanchana zei dat de ambassade contact had opgenomen met de persoon, die in een goed humeur was, en had afgesproken dat een arts online medisch advies zou geven. Details over de naam, leeftijd of geslacht van de persoon zijn niet bekend gemaakt.

Premier Srettha zei ondertussen dat hij de Royal Thai Air Force opdracht had gegeven om Airbus A340- en C-130-vliegtuigen gereed te maken om Thaise mensen onmiddellijk uit Israël te evacueren. 

Luchtmachtcommandant, khun Phanpakdee Pattanakul, heeft het verzoek erkend en is bereid actie te ondernemen, aldus de premier. “Wij veroordelen met klem deze aanval, die op tragische wijze heeft geleid tot het verlies van onschuldige levens en verwondingen onder burgers”, zei Srettha. 

“We zijn uiterst bezorgd over de veiligheid van alle buitenlanders, inclusief Thaise staatsburgers. “En staan ​​in nauw contact met de relevante autoriteiten om de veiligheid en bescherming van onze Thaise burgers in Israël te garanderen, wat de hoogste prioriteit heeft. We hopen ook dat de moeilijke situatie in Israël snel zal worden overwonnen.” 

Ongeveer 5.000 Thais, van de ongeveer 25.000 mensen die in heel Israël werken, zijn werkzaam in de gebieden rond de Gazastrook. Het raketvuur dat Hamas gisteren in de vroege ochtend vanuit de Gazastrook lanceerde, samen met de invallen van Hamas-strijders die minstens 40 Israëlische burgers hebben gedood, lijkt Israël totaal te hebben verrast. 

Premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat het land “in oorlog” was. Israël heeft noodgebieden uitgeroepen binnen een straal van 80 kilometer van de Gazastrook, inclusief Tel Aviv. In veel steden zijn bunkers geopend en zijn er meer soldaten ingezet. 

Twee Thaise arbeiders waren gedood en acht anderen raakten gewond bij een Palestijnse raketaanval op een Israëlische boerderij net over de grens met Gaza in april 2021. Dat incident was voor Thaise functionarissen aanleiding om de risico’s te onderzoeken waarmee werknemers in grensgebieden in de buurt van de Gazastrook worden geconfronteerd. 

Thaise werknemers in Israël genieten grotendeels dezelfde arbeidsbescherming als hun Israëlische tegenhangers. Als buitenlandse werknemers worden gedood of gewond vanwege oorlogsgevaar, nemen de Israëlische autoriteiten de volledige verantwoordelijkheid en betalen ze een schadevergoeding.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!